Diskuterte den sikkerhetspolitiske situasjonen i Ukraina

Statssekretær i Forsvarsdepartementet, Øystein Bø, besøkte Ukraina fra 15. til 17. juni. - Gjentatte brudd på våpenhvileavtalen og fortsatt russisk støtte til separatistene i Øst-Ukraina gjør at landet befinner seg i en svært krevende situasjon, sier statssekretær Bø.

Statssekretær Øystein Bø og Ukrainas ukrainske viseforsvarsministeren, Petro Mekhed.
Statssekretær Øystein Bø og den ukrainske viseforsvarsministeren, Petro Mekhed signerte avtale om et samarbeidsprosjekt som skal bidra til antikorrupsjonsarbeidet i det ukrainske forsvarsdepartementet.


Bø møtte den ukrainske viseforsvarsministeren, Petro Mekhed, og diskuterte blant annet den sikkerhetspolitiske utviklingen i Ukraina, forholdet til Russland og videreutviklingen av det bilaterale militære samarbeidet mellom Norge og Ukraina.

De undertegnet også en avtale om et samarbeidsprosjekt som skal bidra til antikorrupsjonsarbeidet i det ukrainske forsvarsdepartementet.
– På tross av de store utfordringene landet står overfor i de østlige regionene og den krevende økonomiske situasjonen opplevde jeg i mine møter en grunnleggende fremtidstro, sier Bø.

 Bø hadde også et kort møte med den ukrainske forsvarsministeren, Stepan Poltorak.

Har økt støtten
Regjeringen har økt den norske samlede støtten til Ukraina betraktelig det siste året, fra om lag 35 millioner kroner til om lag 300 millioner kroner.

– Som en del av regjeringens støtte til landet har vi også på forsvarssiden styrket samarbeidet med Ukraina det siste året, blant annet innen korrupsjonsbekjempelse og forsvarsreform. Norge bidrar også med en nasjonal ekspert til NATOs liaisonkontor i Kiev. Dette er et ledd i å støtte Ukrainas euroatlantiske integrasjon, sier statssekretær Øystein Bø.

Konferanse
Bø møtte også representanter for Det nasjonale sikkerhets- og forsvarsrådet og fra forsvarskomiteen i Parlamentet. Statssekretæren hadde samtaler med lederen for NATOs liaisonkontor og et møte med lederen for De frivilliges råd.

Onsdag deltok statssekretæren på en konferanse med tittelen "Ukraine Nato - diagnosing the partnership", der han holdt et innlegg. Et hovedbudskap fra norsk side var Ukrainas betydning for euroatlantisksikkerhet og behovet for fortsatt internasjonal støtte til forsvarsreform.

Les mer her:
http://iwp.org.ua/eng/public/1554.html

Flere bilder her:  

http://www.mil.gov.ua/news/2015/06/17/borotba-z-korupczieyu-odin-iz-prioritetnih-napryamiv-roboti-ministerstva-oboroni-general-polkovnik-stepan-poltorak--/

 

http://www.mil.gov.ua/en/news/2015/06/17/col-gen-stepan-poltorak-anticorruption-efforts-are-one-of-the-priorities-of-the-ministry-of-defence/

Til toppen