Bekreftet støtte til Ukraina

Dette innholdet er mer enn 4 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

- Ukraina er et land vi ønsker å styrke samarbeidet med. Med sin størrelse, beliggenhet og befolkning har Ukraina forutsetninger for å bli et viktig samarbeidsland i årene fremover både politisk og økonomisk, sier statsminister Erna Solberg.

Statsministeren tok den 18. oktober imot Ukrainas president Petro Porosjenko. Dette er første gang et sittende statsoverhode fra Ukraina er på offisielt besøk i Norge. Besøket er et uttrykk for begge lands ønske om å styrke og utvikle samarbeidet i årene som kommer. 

Bilateralt samarbeid sto sentralt i samtalene. Under statsministerens besøk til Kyiv i 2014 ble en støttepakke til Ukraina lansert. Denne legger rammene for Norges innsats på områder som energieffektivisering, reform av rettsvesenet og økonomisk reform. Norges samlede bistand ligger for inneværende år på om lag 200 millioner kroner. Dette inkluderer også humanitær støtte og støtte til atomsikkerhet. 

- Jeg bekreftet overfor Porosjenko at Norge vil videreføre vår støtte. Vi vil bidra til langsiktig stabilitet og utvikling i Ukraina ved å støtte den ukrainske regjeringens gjennomføring av reformplaner. Vi har samtidig lagt vekt på våre forventinger til at Ukraina utviser politisk lederskap og kan fremvise troverdige resultater i reformprosessen. Skal for eksempel næringslivssamarbeidet vokse, trenger man å få på plass forutsigbare rammer, sier Solberg.

I samtalene ble også situasjonen i Øst-Ukraina drøftet. Norge støtter forhandlingssporet som er etablert i Minsk-prosessen og Normandie-formatet. Minsk-avtalene må gjennomføres i praksis for å kunne bidra til en løsning på konflikten.

- Vi er bekymret over en konflikt som nå er inne i sitt tredje år og fortsetter å ta liv. Så langt har nesten 10000 mennesker mistet livet. Russlands anneksjon av Krim og aktive rolle i konflikten i Øst-Ukraina har endret det europeiske sikkerhetslandskapet. Norge står sammen med EU, USA og andre allierte og likesinnede partnere i reaksjonen mot Russlands folkerettsstridige handlinger og maktbruk i Ukraina, sier Solberg. 

Ved avslutningen av samtalene ble en politisk felleserklæring signert av Solberg og Porosjenko.

Nett-tv Pressekonferanse med Petro Porosjenko

Se sendingen her

Se sendingen her