Ulovlig jakt truer neshorn

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Neshorn har en enorm verdi på svartebørsen og er nært knyttet til konflikter i Afrika. - Å bekjempe miljøkriminalitet som ulovlig jakt er en viktig prioritering for norske myndigheter, sier utenriksminister Børge Brende.

Denne uken var den norske ambassaden i Sør-Afrika vertskap for den internasjonale lanseringen av en rapport om de internasjonale smuglernettverkene av neshorn. Rapporten er laget av organisasjonen The Global Initiative Against Transnational Organized Crime med støtte fra Utenriksdepartementet.

- Det å ha en bedre forståelse av slik handel og kobling til konflikter, gjør oss bedre i stand til å forme en politikk som motarbeider kriminelle nettverk. Sikkerhetsutfordringer blir stadig mer komplekse og regjeringen har et våkent øye på hvordan ulike former for organisert kriminalitet og terrorisme henger sammen. Derfor støtter Norge arbeidet til The Global Initiative Against Transnational Organized Crime, i tillegg til vårt engasjement gjennom FN og Interpol, sier utenriksministeren.

Snikskyttere har bare i 2015 tatt livet av mer enn 1346 neshorn i Afrika. Selve hornet fra neshorn benyttes i medisin og har i Sør-Øst Asia og Kina en verdi høyere enn gull. Det kan selges for så mye som 600 000 kroner per kilo. Rapporten gir detaljert innsikt i hvordan lokale og globale kriminelle nettverk bruker korrupsjon, svindel, kidnapping og drap for kontrollere den svært lukrative handelen med neshorn. Mange av rapportens kilder har derfor valgt å være anonyme.

Nasjonalparken Kruger National Park i Sør-Afrikas huser 79 % av Afrikas neshorn. Dette området har vært hardest rammet av snikskyttere. I Sør-Afrika har det den siste tiden vært en liten nedgang i antall neshorn som er drept, mens antallet øker i nabolandene Namibia og Zimbabwe.

Rapporten er tilgjengelig her:

Del 1

Del 2