Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Presseinformasjon

Utviklingsministeren til Stockholm

Utviklingsminister Dag Inge Ulstein reiser til Eat Stockholm Food Forum 11.-12. juni 2019. Årets matforum blir det største Eat-arrangementet hittil med over 1000 deltakere.

- Jeg ser frem til å delta på Eat, som er blitt en viktig pådriver internasjonalt for nytenking om hvordan vi kan få god og nok mat til hele verdens befolkning, sier utviklingsminister Ulstein.

Det er nok mat i verden til å brødfø dagens befolkning. Likevel hadde mer enn 820 millioner mennesker usikker eller begrenset tilgang til mat i 2018, ifølge FN. Antallet har økt jevnt siden 2014.

- Skal vi nå bærekraftsmålet om å avskaffe sult innen 2030, må både politikere, næringsliv og sivilt samfunn intensivere innsatsen for fordeling av mat og for matsikkerhet, sier utviklingsminister Ulstein.

- Tiltakene vi iverksetter må bygge på vitenskapelig kunnskap. I Stockholm skal jeg snakke om dette, samt om den kommende handlingsplanen for bærekraftige matsystemer i norsk utenriks- og utviklingspolitikk, legger han til.

Hovedårsakene til den negative utviklingen innen tilgang til mat, er krig, konflikt og klimaendringer.

- I Stockholm vil jeg også fortelle om det nye politiske prosjektet om klimatilpasning, forebygging av naturkatastrofer og bekjempelse av sult, sier utviklingsministeren.

Eat arrangeres for sjette gang og går over to dager 12. – 13. juni. Konferansen finner sted på Annexet og Quality Hotel Globe. I år forventes over 1000 deltakere fra politikk, næringsliv, sivilt samfunn og forskning for å diskutere forskjellige sider av helse- og miljøutfordringene ved dagens matsystemer.

Rammen for arrangementet er Eat-Lancet-rapporten som ble lansert i januar. Norge har støttet flere lokale lanseringsarrangement rundt i verden og har gitt reisestøtte for deltakere i land fra sør til årets arrangement.

I tillegg til å holde et innlegg, skal Ulstein delta i en høynivådialog om matsystemer som den svenske utviklingsministeren Peter Eriksson er vert for. Ulstein skal videre ha samtaler blant andre med det svenske utviklingsdirektoratet (Sida), Eat og Kommisjonen for Konvensjonen om biologisk mangfold.  

Pressekontakt: Kommunikasjonsrådgiver Mari Bangstad (med på reisen): +47 414 40 871

Til toppen