Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Norge utbetaler 125 millioner kroner til UNRWA

- FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) er i en kritisk økonomisk situasjon og har store udekte behov. Derfor betaler vi som i fjor ut hele vårt kjernebidrag på 125 millioner kroner til UNRWA samlet i begynnelsen av året, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Hvordan UNRWA håndterer den kritiske økonomiske situasjonen, som blant annet er en konsekvens av at USA stanset all støtte til organisasjonen i fjor, var tema da utenriksministeren møtte UNRWAs generalkommissær Pierre Krähenbühl i dag under sikkerhetskonferansen i München. De diskuterte også behovet for fortsatt reform av organisasjonen.

- Det er avgjørende for stabiliteten i regionen at UNRWAs skoler forblir åpne og at de palestinske flyktningene får grunnleggende tjenester. I 2018 lyktes UNRWA med å mobilisere økte bidrag spesielt fra Gulf-giverlandene. Det er viktig at disse bidragene opprettholdes i 2019, og at giverlandene kommer tidlig på banen, sier utenriksminister Eriksen Søreide.

Norge er en betydelig giver til UNRWA. I tillegg til kjernebidraget på 125 millioner kroner vil Norge også gi humanitære bidrag. I 2018 bidro Norge totalt med 294 millioner kroner til UNRWAs arbeid.

UNRWA fikk sitt mandat fra FNs generalforsamling i 1949. Organisasjonen gir blant annet helsetjenester og undervisning til over fem millioner palestinske flyktninger på Vestbredden, i Gaza, Jordan, Libanon og Syria. Over en halv million skolebarn får utdanning på UNRWA-skolene. I tillegg er organisasjonen en viktig arbeidsgiver for de palestinske flyktningene. Det internasjonale samfunnet har bestemt at disse oppgavene skal håndteres av UNRWA i påvente av at flyktningspørsmålet blir løst som en del av en forhandlet to-statsløsning mellom israelerne og palestinerne.

Til toppen