Presseinformasjon

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide besøker Israel, Palestina og Jordan 5.- 7. august.

Reisen er en viktig del av forberedelsene til ministermøtet i Giverlandsgruppen for Palestina (AHLC) som holdes i New York i september.

Giverlandsgruppen har det siste året særlig intensivert innsatsen for å styrke den palestinske økonomien og bedre den kritiske situasjonen i Gaza.

- Som leder av gruppen arbeider Norge nært med israelerne, palestinerne og internasjonale partnere for å bidra til konkrete løsninger for å stabilisere situasjonen og bedre levekårene i Gaza. Dette dreier seg blant annet om avtaler om vann- og strømforsyning, men også om at kun en forhandlet to-statsløsning vil skape varig stabilitet, sier Eriksen Søreide. 

Programmet i Israel omfatter møter med statsminister Benjamin Netanyahu, forsvarsminister Avigdor Liebermann og minister for regionalt samarbeid Yitzhak Hanegbi. Utenriksministeren vil også møte leder for opposisjonen, Tzipi Livni. 

På palestinsk side vil utenriksministeren møte statsminister Rami Hamdallah, finansminister Shoukry Bishara og andre sentrale representanter for det palestinske lederskapet. Hun vil også møte representanter fra FN og det internasjonale samfunnet.

- Situasjonen på bakken er mer spent enn på lenge. Ikke minst gjelder dette grenseområdet mellom Gaza og Israel. Jeg vil spesielt oppfordre partene til å gjenoppta forhandlinger og understreke at bare en forhandlet to-statsløsning vil kunne skape varig fred og stabilitet. Giverlandsgruppens innsats står helt sentralt i arbeidet med å bevare to-statsløsningen, sier utenriksministeren.

Som følge av den kritiske humanitære situasjonen på Gaza ga Norge i juni ytterligere 15 millioner kroner i humanitær bistand til Gaza. Pengene skal brukes på medisiner og medisinsk utstyr samt bidra til økt behandlingskapasitet på sykehusene.

 I Jordan planlegger utenriksministeren et besøk til flyktningleiren Azraq og møter sin kollega, Ayman al-Safadi.

 - Jordan spiller en viktig strategisk rolle i regionen, og er en nær samarbeidspartner for Norge. Ikke minst gjelder dette Jordans innsats for å løse konflikten mellom israelerne og palestinerne, særlig Jerusalem-spørsmålet. Jeg ser også frem til samtaler om den politiske utviklingen i regionen, inkludert i Syria, sier utenriksministeren.

Pressekontakt: Ane Haavardsdatter Lunde (med på reisen),
epost: ane.haavardsdatter.lunde@mfa.no  mob.:976 71 250

Til toppen