Historisk arkiv

Utstilling "Med kjærlighet til Russland. Konsul Jonas Lieds samling av russisk kunst"

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

Den 27. september åpner utstillingen "Med kjærlighet til Russland. Konsul Jonas Lieds samling av russisk kunst" på det prestisjetunge Pusjkin-museet i Moskva. Utstillingen er båret frem av professor i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo, Marit Werenskiold. Den består av en hittil ”ukjent” norsk privatsamling av russisk kunst, som tilhørte den norske forretningsmannen Jonas M. Lied (1881-1969).

Samlingen består av ca. 60 malerier av stor kulturhistorisk interesse, og en rekke små portretter og miniatyrer av aristokratiske personer. Til dette kommer mer enn hundre gamle trykk/gravyrer med russiske motiver, som sibirske folkeslag, russisk folkeliv, byprospekter. En vakker katalog følger utstillingen.

Jonas Marius Lied ble født og døde på slektsgården Sølsnes i Romsdal. Han levde et eventyrlig liv, skildret i selvbiografien Return to Happiness, utgitt i London 1943 ( Over de høye fjelle, Oslo 1946 og 1961). I 1912 grunnla han The Siberian Steamship, Manufacturing and Trading Company (Det Sibirske Kompani), for å åpne en handelsvei fra Vest-Europa til Sentral-Asia via Ishavet og elva Jenisei. I 1913 fikk han med Fridtjof Nansen på sin annen ekspedisjon, noe Nansen har skildret i boken Gjennem Sibirien.

I 1914 ble Lied utnevt av Kong HaakonVII til norsk honorær konsul i Krasnojarsk i Sibir, og samme år gjorde Tsar Nikolai II ham til arvelig russisk æresborger. Foretaket blomstret, men etter Revolusjonen ble Det Sibirske Kompani konfiskert av Bolsjevik-regejeringen. Etter å ha tilbrakt 1920-årene under stadig vanskeligere forhold som forretningsmann i Moskva fikk Lied i 1931 tilbake sitt norske statsborgerskap og flyttet til London, der han ble en av toppsjefene i internasjonal aluminiumsindustri. Som pensjonist flyttet han tilbake til slektsgården i Norge.

Prosjektet er bl.a. støttet av Utenriksdepartementet.