Utstilling "Med kjærlighet til Russland. Konsul Jonas Lieds samling av russisk kunst"

Den 27. september åpner utstillingen "Med kjærlighet til Russland. Konsul Jonas Lieds samling av russisk kunst" på det prestisjetunge Pusjkin-museet i Moskva. Utstillingen er båret frem av professor i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo, Marit Werenskiold. Den består av en hittil ”ukjent” norsk privatsamling av russisk kunst, som tilhørte den norske forretningsmannen Jonas M. Lied (1881-1969).

Samlingen består av ca. 60 malerier av stor kulturhistorisk interesse, og en rekke små portretter og miniatyrer av aristokratiske personer. Til dette kommer mer enn hundre gamle trykk/gravyrer med russiske motiver, som sibirske folkeslag, russisk folkeliv, byprospekter. En vakker katalog følger utstillingen.

Jonas Marius Lied ble født og døde på slektsgården Sølsnes i Romsdal. Han levde et eventyrlig liv, skildret i selvbiografien Return to Happiness, utgitt i London 1943 ( Over de høye fjelle, Oslo 1946 og 1961). I 1912 grunnla han The Siberian Steamship, Manufacturing and Trading Company (Det Sibirske Kompani), for å åpne en handelsvei fra Vest-Europa til Sentral-Asia via Ishavet og elva Jenisei. I 1913 fikk han med Fridtjof Nansen på sin annen ekspedisjon, noe Nansen har skildret i boken Gjennem Sibirien.

I 1914 ble Lied utnevt av Kong HaakonVII til norsk honorær konsul i Krasnojarsk i Sibir, og samme år gjorde Tsar Nikolai II ham til arvelig russisk æresborger. Foretaket blomstret, men etter Revolusjonen ble Det Sibirske Kompani konfiskert av Bolsjevik-regejeringen. Etter å ha tilbrakt 1920-årene under stadig vanskeligere forhold som forretningsmann i Moskva fikk Lied i 1931 tilbake sitt norske statsborgerskap og flyttet til London, der han ble en av toppsjefene i internasjonal aluminiumsindustri. Som pensjonist flyttet han tilbake til slektsgården i Norge.

Prosjektet er bl.a. støttet av Utenriksdepartementet.

Til toppen