Historisk arkiv

Norge ber Russland trekke tilbake nylig utplasserte militære styrker i og rundt Ukraina

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

– ­Norge er alvorlig bekymret over den raske forverringen av sikkerhetssituasjonen i og rundt Ukraina. Norge oppfordrer Russland til å redusere spenningen ved å umiddelbart trekke tilbake sine nylig utplasserte militære styrker og bruke sin innflytelse på de russisk-støttede væpnede gruppene for å stanse våpenhvilebruddene i Øst-Ukraina, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

I løpet av de siste ukene har Russland trappet opp spenningen gjennom utplassering av store militære styrker i og rundt Ukraina. Samtidig har det vært en betydelig økning i antallet våpenhvilebrudd i Øst-Ukraina, drevet av de væpnede gruppene som Russland forsyner med våpen, utstyr og personell.

Russlands okkupasjon og militarisering av Krym-halvøya, inkludert de nylige utplasseringene, er klare krenkelser av Ukrainas suverenitet og territorielle integritet ifølge folkeretten. Russlands utplassering av militære styrker på eget territorium, nær grensa til Ukraina, er en bevisst opptrapping av spenningsnivået. En slik maktdemonstrasjoner bryter med Russlands forpliktelser som deltakerstat i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa.

Lørdag 10. april ble det avholdt et møte om militær risikoreduksjon under OSSEs Wien-dokument for å diskutere situasjonen. Russland valgte å ikke delta i møtet.

Norge har konsistent uttrykt sin fulle støtte til Ukrainas suverenitet og territorielle integritet innenfor internasjonalt anerkjente grenser. Norge oppfordrer også alle parter til å sikre OSSEs observatører (SMM) uhindret adgang i henhold til deres mandat.

– Dessverre har Russland og de russisk-støttede væpnede gruppene gjennom sine nylige handlinger reversert framgangen som ble oppnådd gjennom den styrkede våpenhvilen i Øst-Ukraina som startet 27. juli 2020. Vi oppfordrer Russland til å gå tilbake til forhandlingsbordet og i god tro søke en fredelig løsning, i første rekke gjennom en fornyet våpenhvile, sier utenriksministeren.