Historisk arkiv

Utvidet innsyn

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Justis- og politidepartementet

- Økt innsyn i den offentlige forvaltningen styrker borgernes tillit til forvaltningen, sier justisminister Dørum. Offentlighetslovutvalget foreslår en ny lov som på en rekke områder utvider retten til innsyn. Innstillingen sendes nå på høring.

Pressemelding

Nr.: 90 - 2003
Dato: 03.12.2003

Utvidet innsyn i forvaltningen

Offentlighetslovutvalget har overleverte sin innstilling til justisminister Odd Einar Dørum. Utvalget fremmer forslag om en ny offentlighetslov som skal erstatte dagens lov. Lovforslaget utvider på en rekke områder retten til innsyn i forhold til gjeldende lov. Justisdepartementet skal, i løpet av desember, sende innstillingen på høring.

NOU 2003: 30 Ny offentlighetslov

- Økt innsyn i den offentlige forvaltningen styrker borgernes tillit til forvaltningen og styrker muligheten for kontroll og debatt. I sum vil dette bidra til å sikre og videreutvikle demokratiet. Jeg vil prioritere oppfølging av utvalget med sikte på å fremme en ny offentlighetslov neste år, sier justisminister Odd Einar Dørum.

Utvidelse foreslås: Offentlighetsutvalget foreslår at loven utvides slik at statlige og kommunale selskaper omfattes av loven, når selskapene ikke driver næringsvirksomhet i direkte konkurranse med private. Også private aktører som utfører helse-, sosial-, og utdanningstjenester hvor det offentlige har et lovfestet ansvar for tjenestene foreslås omfattet av loven.

Allmenn interesse: Utvalgets flertall foreslår at det såkalte meroffentlighetsprinsippet i dagens lov skal avløses av en ny regel som innfører en plikt til å gi innsyn i et dokument, selv om det omfattes av en av lovens unntaksregler, dersom de hensyn som taler for offentlighet veier tyngre enn de som taler mot offentlighet og som har begrunnet unntaksregelen. Ved vurderingen skal det legges vekt på hvor stor allmenn interesse saken har.

Utvidet rett: Det foreslås også at de aller fleste reglene om unntak fra offentlighet innsnevres eller presiseres. Dette vil medføre utvidet rett til innsyn på flere områder, blant annet i kommunene, i utenriksforvaltningen og rundt offentlige anskaffelser.

Lettere tilgjenglighet: Det fremmes dessuten flere forslag som tar sikte på lettere tilgjengelighet til dokumenter, gjennom publisering av elektronisk postjournal, rett til å kreve innsyn i opplysninger eller del av dokument, rett til å kreve sammenstillinger av opplysninger i databaser m.v.

Utsatt innsyn: Utvalgets innstilling inneholder også enkelte forslag som utvider forvaltningens adgang til å unnta dokumenter fra offentlighet. Et flertall i utvalget foreslår for eksempel å utvide mulighetene for å kunne utsette tidspunktet for offentlighet i spesielle tilfeller.

På en rekke punkter er det i utvalget uenighet om løsningene og innstillingen inneholder en rekke mindretallsforslag.

Utvalget hadde ved avgivelsen av innstillingen slik sammensetning:

Advokat Harald Hove, leder
Rådgiver Mette Bredengen
Advokat Ramborg Elvebakk
Seniorrådgiver Ingvar Engen
Stortingsrepresentant Svein Roald Hansen
Advokatfullmektig Anders Hauger
Spesialrådgiver Jan E. Helgesen, Utenriksdepartementet, Oslo
Justisråd Tonje Meinich
Generalsekretær Nils E. Øy

Offentlighetslovutvalget ble oppnevnt ved kongelig resolusjon 10. desember 1999.

Kontaktperson: Utvalgslederen Harald Hove, tlf. 99 64 23 70, 55 59 61 00 og 55 34 69 88

E-post: ha-hove@online.no

Les innstillingen NOU 2003: 30 Ny offentlighetslov