Bekymret over utviklingen i Jerusalem

- Jeg er svært bekymret over utviklingen i Jerusalem, sier utenriksminister Børge Brende.

Den politiske situasjonen i Jerusalem er svært tilspisset, ikke minst som følge av hendelsene på Tempelhøyden/Haram al-Sharif de siste dagene. Muslimer er redde for at etablerte ordninger for religiøs sameksistens i Jerusalem kan bli endret etter press fra ytterliggående jødiske grupper. Muslimske protester er blitt slått hardt ned på.

- Jerusalem er en hellig by for flere. Respekt for hverandres tro og hellige steder må ligge til grunn. Det er viktig å ikke foreta seg noe som rokker ved den skjøre balansen mellom de ulike religionene. Integriteten til de hellige steder og gjeldende status quo må ikke endres og respekteres fullt ut. Det er i tillegg meget kritikkverdig at Israel den siste tiden har kunngjort nye utvidelser av bosettinger i Øst-Jerusalem. Det strider mot folkeretten, sier Brende.

De siste ukene har palestinere ved flere anledninger gjennomført angrep mot sivile ved å bruke biler mot tilfeldige fotgjengere i Jerusalem. Dette skaper stor frykt.

- Jeg fordømmer angrepene i Jerusalem. Vold mot sivile og oppfordringer til terror kan ikke aksepteres under noen omstendighet, sier Børge Brende.

- I dagens spente situasjon må partene gjør alt hva de kan for å dempe konfliktnivået. Opptrapping av retorikken fra ytterliggående krefter på begge sider må stoppe. Jeg tar i denne sammenheng sterk avstand fra de nylige uttalelsene til Hamas talsmann i Gaza, sier Brende.

- Det er viktigere enn noen gang at partene nå gjør anstrengelser for å bygge den nødvendige tillit slik at forhandlinger om en varig to-statsløsning kan komme i gang så raskt som mulig, sier utenriksminister Brende.

 

Til toppen