Bekymret for utviklingen i det vestlige og nordlige Irak

- Jeg fordømmer angrepene i Mosul og nærliggende områder i Irak som har ført til store flyktningstrømmer og menneskelige lidelser. Jeg er bekymret over det meget høye voldsnivået i Irak og den uoversiktlige situasjonen som hersker i deler av landet. Det er svært bekymringsfullt at en ekstremistisk organisasjon som ISIL kan få kontroll over viktige områder i løpet av så kort tid, sier utenriksminister Børge Brende.

- Jeg fordømmer angrepene i Mosul og nærliggende områder i Irak som har ført til store flyktningstrømmer og menneskelige lidelser. Jeg er bekymret over det meget høye voldsnivået i Irak og den uoversiktlige situasjonen som hersker i deler av landet. Det er svært bekymringsfullt at en ekstremistisk organisasjon som ISIL kan få kontroll over viktige områder i løpet av så kort tid, sier utenriksminister Børge Brende.  

Myndighetene i Irak ser ut til å ha mistet kontrollen over store landområder, inkludert landets nest største by Mosul. Angrep fra gruppen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) mot byer og viktig infrastruktur har ført til at irakiske sikkerhetsstyrker har forlatt området. FN oppgir at flere hundre tusen mennesker nå er på flukt i det vestlige og nordlige Irak. 

- Norge støtter FNs appell om at volden nå må ta slutt i Irak. Jeg er bekymret for den humanitære situasjonen for Iraks sivilbefolkning som rammes stadig hardere av den økende volden. Vi følger situasjonen nøye og vil fortløpende vurdere behovet for humanitær støtte, sier Brende. 

Sikkerhetssituasjonen i Irak er blitt stadig forverret de siste månedene, og voldsnivået er nå det høyeste siden 2008. I løpet av den siste tiden har ISIL utført angrep mot en rekke byer vest og nord i landet. ISIL har tilhold på begge sider av grensen mellom Irak og Syria. Den siste opptrappingen av volden skjer mot en bakgrunn av sterke spenninger mellom ulike sekteriske og politiske grupper i Irak. 

Til toppen