Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Svært lovende resultater fra norskledet utprøving av ebolavaksine

Foreløpige resultater fra en norskledet studie i Guinea tyder på at man kan ha lykkes i å utvikle den første effektive ebola-vaksinen. – En effektiv vaksine vil være et betydelig gjennombrudd i kampen mot ebola. Dette vil være av uvurderlig betydning for landene som er rammet og verden for øvrig, sier utenriksminister Børge Brende.

Resultatene presenteres i en artikkel publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Lancet i dag.

- Resultatene er svært oppløftende, både for å kunne stoppe det pågående ebolautbruddet i Vest-Afrika, og for å kunne håndtere liknende utbrudd i fremtiden bedre. Jeg er glad for at Norge har vært en aktiv pådriver for å få til dette, sier utenriksministeren.

Utenriksministeren prøver beskyttelsesutstyr mot ebola i Sierra Leone. I dag presenteres resultater som viser et mulig gjennombrudd i kampen mot ebola; en effektiv vaksine. Foto: Astrid Sehl, UD

Utenriksministeren prøver beskyttelsesutstyr mot ebola i Sierra Leone. I dag presenteres resultater som viser et mulig gjennombrudd i kampen mot ebola; en effektiv vaksine. Foto: Astrid Sehl, UD

Vaksinestudien er et samarbeid mellom helsemyndighetene i Guinea, Verdens helseorganisasjon, Leger uten grenser og det norske Folkehelseinstituttet. Den finansieres av Utenriksdepartementet gjennom Norges forskningsråd, samt britiske Wellcome Trust og kanadiske helsemyndigheter. Leger uten Grenser, Verdens helseorganisasjon (WHO) og Folkehelseinstituttet investerer også betydelige midler.

- Vi gratulerer det internasjonale teamet som har samarbeidet om utprøvingen, ikke minst det norske Folkehelseinstituttet som har hatt en ledende rolle i arbeidet. Dette er et viktig gjennombrudd som gir oss et nytt og kraftfullt verktøy i kampen mot ebola, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Studie på rekordtid

Vaksinestudien er blitt utført på rekordtid. Fra det første planleggingsmøtet ble holdt i november 2014, ble arbeidet med å utvikle et konsept og faglig godkjenning utført på under én måned. Studien startet opp i Guinea slutten av mars i år. De foreløpige resultatene foreligger altså mindre enn ett år etter at de første studiene med mennesker startet. Vanligvis krever en slik prosess bortimot ti år.

Feltstudien i Guinea har omfattet mer enn 4000 personer. Resultatene som i dag publiseres tyder på at vaksinen kan gi fullstendig beskyttelse mot ebola. Det gjenstår derimot en rekke spørsmål, som hvor lenge immuniteten varer og om det kan komme noen tilfeller blant vaksinerte. Studien vil derfor fortsette for å sikre at evalueringen blir mest mulig solid. Vaksinen kan tidligst komme på markedet neste år, etter at nødvendig godkjenningsprosedyre er gjennomført.

- Ebolautbruddet i Vest-Afrika avdekket store svakheter i den globale pandemiberedskapen. Utilstrekkelig innsats og internasjonalt samarbeid står igjen som en av forklaringene for hvorfor utbruddet kom ut av kontroll. Vaksinestudien i Guinea er derfor en viktig suksess, som understreker verdien av målrettet, internasjonalt samarbeid, sier Høie.

Siden desember 2013 er mer enn 27.000 personer blitt smittet og av dem er over 11.000 personer døde. Det gjør utbruddet til det absolutt største siden ebola først ble oppdaget i 1976. Selv om antallet nye smittede er drastisk redusert siden desember 2014, pågår utbruddet fremdeles, med mellom 20 og 30 nye tilfeller hver uke.

- Ebolautbruddet har vært en ufattelig tragedie for Sierra Leone, Liberia og Guinea. Det har medført mye lidelse, også langt utover de som har blitt direkte rammet av sykdommen. Norge har derfor vært opptatt av å bidra både til å stoppe utbruddet, møte de humanitære behovene, og til å styrke den internasjonale pandemiberedskapen. Vaksineutprøvingen i Guinea har vært et viktig element i den norske innsatsen, som har beløpt seg til over en halv milliard kroner totalt, sier Brende.

For nærmere informasjon om studien, se artikkelen i The Lancet og Folkehelseinstituttets hjemmeside.

Til toppen