Valget i Nigeria

- Jeg vil gratulere det nigerianske folk med valget, og Muhammadu Buhari med seieren. Dette er et historisk valg for Nigeria. For første gang overlater en valgt president makten til sin etterfølger etter å ha tapt i frie og demokratiske valg, sier utenriksminister Børge Brende.

Nigerias uavhengige valgkommisjonen har erklært opposisjonskandidaten Muhammadu Buhari som vinner av lørdagens presidentvalg. Til tross for mange utfordringer og problemer i gjennomføringen av valget har Den uavhengige valgkommisjonen (INEC) gjort store framskritt i å styrke valgprosessens integritet slik at det store flertall av befolkningen stod fritt til å stemme etter sin overbevisning. Internasjonale og nasjonale valgobservatører er samstemte i sin vurdering av valget. Det synes ikke å ha foregått omfattende eller systematiske forsøk på å manipulere valgresultatet.

- Valgkommisjonen fortjener anerkjennelse for hvordan den har ledet forberedelse og gjennomføring av dette historiske valget i Nigeria. Det sivile samfunn i landet har også gitt et uvurderlig bidrag til den gode og relativt fredelige gjennomføringen av valget. Det er positivt at president Goodluck Jonathan aktivt har støttet den uavhengige valgkommisjonens arbeid og har akseptere valgresultatet. Det er nå av stor betydning at støttespillerne til de to hovedaktørene opptrer med verdighet slik at Nigeria ikke opplever voldshandlinger som en har sett etter tidligere valg, sier utenriksminister Brende. 

Til toppen