Historisk arkiv

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Appell ved valgkampåpning i Møre og Romsdal

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Statsministerens kontor

Ålesund, 22. august 2003

Statsminister Kjell Magne Bondevik

Valgkampåpning i Møre og Romsdal

Ålesund, 22. august 2003

Kjære KrFere!

Kjære alle sammen,

Vårt samfunn er for mange hardt, travelt og skaper ensomhet.
Kristelig Folkeparti vil bygge et varmere samfunn med kristne verdier!
Det er vår merkevare. Det er vårt adelsmerke.
Derfor er familie og omsorg kjerneområdene i vår valgkamp.

Dikteren Jan-Magnus Bruheim sier det slik i et av sine sterke og vakre dikt:

”Skapte er vi te bera
og lette børene for kvarandre
Til fånyttes lever ingen.”

Og han avslutter slik:

Den mannen ber tyngsti børi
som ingenting har å bera.”

Det er ord som gir mening i de nære mellommenneskelige forhold. Det er ord som etter mitt syn også gir mening i politisk virke.

Det handler om å vise omsorg. Om å ta ansvar – ikke bare for de aller nærmeste, men også å være uselvisk nok til å hjelpe andre medmennesker – ut over kjernefamilien, ut over vår egen by eller bygd, ut over vårt lands grenser. Det handler rett og slett om en av de mest sentrale kristne verdier – nestekjærlighet.

Norge er et av verdens rikeste land. Nylig ble vi av FN på ny – for tredje gang – kåret til verdens beste land å bo i. Men gjennomsnittsvelstand og nasjonalstatistikk forteller ikke alt.

Hva er det så vi skal se etter?

Vi skal se etter om Norge er et samfunn som tar vare på de minste blant oss, på de svake, på de eldre og pleietrengende. Om vi tar vare på miljøet, det forteller oss om vi tar forvalteransvaret på alvor. Men ikke minst må vi som folk vise internasjonalt ansvar. Vi må som nasjon ikke bli oss selv nok. Dette er for meg en målestokk på om vi er et godt samfunn.

Eldreomsorg

Mange forbinder alderdom med å være verdiløs. Med vår tids ungdomsdyrking, er det ikke blitt lettere å bli gammel.

Av den norske, eldre befolkning, så lider sannsynligvis minst 15 prosent over 65 år av depresjon. Halvparten av disse igjen sier de ønsker å dø.

Depresjonene skyldes ofte tap av helse, tap av nære familiemedlemmer. Felles for de gamle er opplevelsen av den totale hjelpeløshet og at de har mistet troen på at noe kan eller vil bli gjort for dem. En overlege på Ullevål sykehus mener dette er et symptom på at samfunnet har sviktet mennesker i dyp fortvilelse.

Blant dem som får hjelp, ser man nemlig at selvmordstankene forsvinner hos 85 prosent.

Dødshjelp må og kan aldri være samfunnets tilbud til eldre mennesker!

Vi må gi bedre omsorg – og livshjelp!

Vi er i ferd med å avslutte handlingsplan for eldreomsorgen, med en kraftig satsing på bygging av sykehjem og omsorgsboliger. Vi har brukt 32 milliarder kroner på å bygge nytt og utbedre gamle bygg, blant annet for å kunne tilby enerom til dem som ønsker det. Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at det er i de KrF-styrte kommunene vi har den høyeste andelen eneromsplasser.

Dette er bra, men likevel ikke tilstrekkelig.

I gode boliger trenger vi også god omsorg.

Det er for mange eksempler på at eldre ikke får den pleie og omsorg de har krav på. KrF har derfor kjempet for å legge økt vekt på kvaliteten i eldreomsorgen. Regjeringen vil utarbeide egne måleinstrumenter for kvalitet og vi ønsker et bedre og mer samordnet regelverk for pleie- og omsorgstjenestene. Regjeringen og Kommunenes Sentralforbund har inngått en forpliktende samarbeidsavtale som skal gi kommunene økt handlingsrom, samtidig som de forplikter seg til systematisk kvalitetsarbeid. De eldre fortjener en verdig alderdom!

KrF skal kjempe for at Norge blir verdens beste land å bo i, også for den eldre befolkningen! Ja, KrF skal være omsorgspartiet!

Familie,
barnehager,
skoler,
rus,
valgfrihet

Kjære alle sammen,

I mange år har skiftende regjeringer hatt ambisiøse og velmente mål for barnehagepolitikken, ikke minst tidspunktet for full utbygging - full behovsdekning. Men de gode virkemidlene som skulle bidratt til dette hadde man ikke. Og vi var uenige om hvordan vi skulle få det til.

Men vårløsningen kom!

I vår la vi fram en barnehagemelding som åpnet for forhandlinger og et bredt og realistisk politisk barnehageforlik som også inkluderte regjeringspartiene. Gjennom en mer fleksibel og utsatt makspris, som i større grad ivaretar både mangfoldet og hovedmålet om full behovsdekning, har hele Stortinget bidratt til større troverdighet i barnehagepolitikken!

Forutsigbarhet er viktig, ikke minst for småbarnsforeldre. I Regjeringens budsjett for inneværende år har vi en rekordhøy økonomisk satsing på barnehager. 750 millioner kroner til økning i driftstilskuddet skal legge grunnlaget for en gjennomsnittlig foreldrebetaling på 2500 kroner i høst. I tillegg tredoblet vi investeringstilskuddet til nybygde barnehageplasser.

Overraskelsen var stor da enkelte kommuner i sommer signaliserte økning i foreldrebetalingen. Men etter en stor offentlig debatt og KrFs offensive og tydelige barne- og familieminister, er hovedinntrykket nå at foreldrebetalingen går ned. Daglig tikker det inn meldinger fra kommuner om ar prisene kuttes.

Nå leveres det!

Kjære venner,

Vi i KrF skal hele tiden sørge for at barna får førsteprioritet, det er barna som er viktigst.

Den største trussel mot familier i våre dager er at man ikke har tid til fellesskap og omsorg. Den største trussel mot vennskap og kjærlighet er at det ikke er tid.

Vi har ikke tid til hverandre.

Fellesskap starter alltid med at mennesker deler tid.
Investerer tid.
Det er vekstvilkåret for omsorg, omtanke og kjærlighet.

Det er ikke barn som skal bære alt maset ved foreldrenes tidsklemme. Målet er ikke full frihet for travle foreldre, men gode, trygge kår for den oppvoksende generasjon. Barnehagene og kontaktstøtten er der først og fremst for barnas skyld. Det er vårt fokus.

Dagbladet skriver i en reportasje for noen dager siden, at man kan se en ny trend blant unge mennesker her i landet.

Trendanalytikere sier at etter en lang periode med fokus på selvrealisering, så er det kommet en motreaksjon. Dagens unge er mer opptatt av fellesskap og vil heller prioritere familieverdier. Det nye fokuset blir tolket som et opprør mot 68-er-generasjonens livsstil.

Mens foreldrene fylte livene med samlivsbrudd, arbeid og jag etter materielle goder, er dagens 20-åringer lei av egoisme og stress. De vil heller fylle livet sitt med noe meningsfylt, som å få barn, forteller trendanalytikerne.

KrF er med andre ord blitt trendy!

Familie og omsorg er slagord også for den unge generasjonen!

Skole

Tusener av 6-åringer har begynt på skolen denne måneden. Jeg har vært på mange skolebesøk i årenes løp, og det gjør inntrykk å møte disse forventingsfulle, spente barna som står der med sine nye ransler. De har minst 12 års skolegang foran seg.

Det pågår en ideologisk kamp om hva disse skoleårene skal fylles med, og det pågår en kamp om foreldrenes innflytelse.

KrF har tillit til at foreldrene selv vet det beste for sine barn.

En heldagsskole, slik vi tradisjonelt har tenkt det med assosiasjoner til en heltidsjobb, er ikke det KrF ønsker. Vi vil beholde SFO som et frivillig tilbud. Barna bruker allerede mye tid på skolen, og det er foreldrene som må bestemme om barna skal gå på SFO.

Også når det gjelder valg av skoler, har KrF tillit til at foreldrene selv vet det beste for sine barn. Det er dessuten foreldrenes klare rett å ha valgfrihet når det gjelder barnas skole.

Kjære alle sammen,

Elevene skal ha det godt på skolen, men de skal også få kunnskap.

Et godt sted å være, et godt sted å lære.

Undersøkelser viser at norske elever har sakket akterut når det gjelder kunnskap. Derfor satser vi nå mer på basisfagene norsk, matematikk og engelsk, i tillegg til mer fysisk aktivitet. Vi vil ha flere timer og nasjonale prøver i basisfagene.

Jeg har ingen planer om tvungen fotballtrening for alle... men vi trenger mer friluft og aktivitet.

Vi har intensivert kampen mot mobbing.

Vi satser på verdiprosjekter.

Samarbeidsregjeringens og KrFs skole er en skole for framtida!

Kjære Krfere,

Aftenposten slo i går opp nyheten om at norske ungdommer drikker mer alkohol enn noensinne. Alkoholinntaket for dem mellom 15 og 20 år er nesten doblet i løpet av en tiårsperiode.

Dette skyldes først og fremst rusbrusen, som er kommet i tillegg til – ikke i stedet for – øl, sprit og vin. I en fersk undersøkelse sier annenhver nordmann at han eller hun er bekymret over stadig tidligere alkoholdebut og mer drikking blant ungdom etter at rusbrusen kom i butikkene. En annen urovekkende undersøkelse viser at over 40 prosent av 15- og 16-åringene i Hedmark og Oppland har drukket alkohol fordi de er lei seg eller bekymret. Rusbruk hører ikke sammen med Cola eller vanlig brus.

Kristelig Folkeparti vil flytte rusbrusen ut av dagligvarebutikken og inn på Polet, som i Sverige.

For å få til en bred allianse som tar sosialt ansvar og viser solidaritet med de svakeste, er KrF villig til at det opprettes flere polutsalg. Dette ivaretar salgskontrollen på en bedre måte.

En aktiv kamp mot rusbrus er god omsorgspolitikk!

Asylsøkere

Vi lever i en urolig verden.

Norges rikdom, frihet og fred, gjør oss til et trekkplaster for mange mennesker.

Asylsøkerne setter sitt preg på mange norske lokalsamfunn. De setter også preg på samfunnsdebatten.

Det er ikke rart.

I fjor kom det 17 480 asylsøkere til Norge. Aldri før har det kommet så mange på ett år. Av de sakene som ble behandlet, ble nesten 80 prosent avslått eller henvist til et annet land.

For å bevare oppslutningen om asylinstituttet, har det vært nødvendig med tiltak for å redusere antall grunnløse asylsøknader, og vi ser antallet går ned.

Vi sitter ikke passivt og tar i mot grunnløse asylsøkere.

Men jeg vil presisere – og dette er viktig – at vi ønsker å gi beskyttelse til flyktninger, til dem som har et beskyttelsesbehov.

Flere tragiske kriminelle handlinger begått av asylsøkere eller personer med utenlandsk opprinnelse har skapt debatt. Fremskrittspartiet bidrar til å forsøple denne debatten med karakteristikker og påstander som går langt over grensen.

For meg er enhver kriminell handling helt uakseptabel. Enten den er begått av en asylsøker eller en etnisk nordmann.

Regjeringen tar utfordringene vi står overfor på alvor og vi gjør det på anstendig vis.

Vi trenger også forebygging og integrering.

Regjeringen etablererer nå et introduksjonsprogram for nyankomne flyktninger som alle kommuner skal tilby fra september neste år. Programmet skal gi grunnleggende ferdigheter i norsk og innsikt i vårt samfunnsliv, og hindre dem i å bli passive sosialklienter.

Integrering nytter!

Kamp mot kriminalitet nytter!

Kamp for menneskeverdet nytter!

Lokal handlefrihet

Kjære alle sammen,

Kommunene er selve krumtappen i vårt velferdssamfunn.

Det er lokalpolitikerne som står nærmest innbyggerne og vet hvor skoen trykker.

Nær sagt alle partier taler da også varmt for økt lokalt og styrket lokaldemokrati. Lokalvalg er viktig!

I vår la vi fram forslag om økt kommunal handlefrihet, som ga alle partier mulighet til å gå fra ord til handling. Vi fikk tilslutning til viktige prinsipper når det gjelder forenkling av regelverk og samordnet tilsyn. Vi fikk også flertall for å innlemme en rekke øremerkede tilskudd.

Men motet sviktet hos opposisjonen i forhold til fullt ut å følge den frihetsreformen Regjeringen hadde foreslått. Vi foreslo også en vekst i kommunesektorens totale inntekter på rundt 4 milliarder kroner, eller om lag to prosent, og at de frie inntektene skulle øke med om lag 2 milliarder. Det er den kraftigste veksten som er foreslått på svært mange år.

Så, kjære venner, mens Sosialistisk Venstreparti og Arbeiderpartiet taler om handlefrihet, så handler Samarbeidsregjeringen og KrF.

Regjeringen fører en politikk som sprer makt og flytter flere viktige beslutninger nærmere innbyggerne. Vi fører ansvaret tilbake til lokalsamfunnet – tilbake til kommunestyret.

Kommunenes Sentralforbund har i en undersøkelse funnet ut at folk flest er svært fornøyd med tjenestetilbudene i kommunene. Det gjelder både omfang og kvalitet. Og det gjelder særlig beboere og pårørende i pleie- og omsorgssektoren.

Vi må ikke glemme at den offentlige innsatsen for gode velferdsordninger aldri har vært større enn i år.

Selv med fortsatt store uløste oppgaver foran oss, har vi grunn til å glede oss over den velferden vi har bygget opp.

Nestekjærlighet – omsorg for de svake – skal være vårt varemerke.

Vi vil vise ansvar

Populistiske overbud klør velgerne i øret, men det er ansvarlighet som gir resultater.

Kristelig Folkeparti tar ansvar, vi holder stø kurs. Derfor kan vi nå levere resultater til beste for landet – for næringslivet og arbeidstakerne, for kommune-Norge og for familiene.

Før valget ba både LO og NHO om et statsbudsjett som kunne få ned rentenivået og dempe kronekursen.

Vi tok belastningen ved å holde igjen på utgiftsrammene. Nå får vi gevinsten.

Vi tok initiativ til et fornyet inntektspolitisk samarbeid. Partene i arbeidslivet fulgte opp og tok ansvar. Nå høster Norge fruktene av det.

Rentenivået er mer enn halvert siden statsbudsjettet ble lagt fram. Kronekursen er nede på et mer normalt nivå.

Dette styrker arbeidsplassene og konkurranseutsatte bedrifter. Det meldes om voksende optimisme i næringslivet. Forbrukstallene peker oppover igjen. Investeringslysten øker. Arbeidsledighetstallene har flatet ut. Etter hvert kommer ny vekst i sysselsettingen. Vi er på rett vei.

Dette styrker kommune-Norge. Fire prosent rentereduksjon betyr over tid over tre milliarder spart i kommunebudsjettene. Det monner skikkelig.

Dette styrker familiene – og ikke minst de mange tusen unge med store etableringsutgifter. Har du halvannen million i boliglån, sparer du over 43 200 kroner netto i året i renteutgifter. Det monner kraftig.

Det gjelder selvsagt mange tusen småbarnsfamilier. Men det gjelder også par uten barn. Og – la meg understreke – det gjelder de enslige. De som verken har barn eller barnetrygd, og som heller ikke har noen livsledsager å dele etableringskostnadene med.

Dette er resultater som teller. Dette gjør livet enklere for bedriftene og arbeidstakerne, for kommunene og velferds-Norge, for familiene og den enkelte.

Vi ser økende tegn til at resultatene verdsettes. Optimismen vokser. Folk ser at vår politikk virker.

Valgkamp og verdier

Valgkampen er knapt nok startet. Vi er ikke i mål. Fra meningsmålingene vet vi at en stor del av velgerne er usikre. Mange sitter på gjerdet. Andelen flytende velgere synes å øke fra valg til valg. Velgerkontrakter må fornyes, tilhørighet trenger bekreftelse. Fram mot valget skal velgerne møte KrF-folk som er tydelige, offensive, positive – som bryr seg med folks hverdag – og som tar ansvar.

Vi mønstrer på en KrF-skute som har kursen klar. Nå skal mannskapet trimmes. Innsats, kunnskap og samarbeid er nøkkelord. Det er nå og framover vi avgjør lokalvalget!

Verdivalg og etikk ligger bak alle politiske beslutninger.

For meg er respekten for alt liv og menneskenes verdighet hel grunnleggende.

For få år siden var det bare KrF av de politiske partiene som snakket om verdier. Nå gjør alle det. Derfor er det viktig å spørre etter hvilke verdier.

Blant alt som er verdifullt, er vi i ferd med å miste den grunnleggende verdien.

Når alt blir like gyldig, blir alt likegyldig.

Menneskets verd fra unnfangelse til naturlig død, livet selv, må ha en selvfølgelig førsterett fremfor alle andre verdier.

Uten liv er ingenting av verdi.

Uten liv er ingenting verdt.

Vi skal konsekvent løfte menneskeverdet. Nasjonalt og internasjonalt.

Vi vil gjennomsyre samfunnet med nestekjærlighetstanken.

Vi vil derfor satse på familie og omsorg.

Kort sagt: Vi skal bygge et samfunn med kristne verdier!