Positivt med våpenhvile i Gaza

Etter 50 dager med blodig konflikt i Gaza mellom Israel og Hamas, er det positivt at en har lykkes å komme frem til en våpenhvileavtale, sier utenriksminister Brende.

Minst 2100 palestinere og 69 israelere er blitt drept, og enda flere er såret, i den siste konflikten i og rundt Gaza. Lidelsen for sivilbefolkningen i Gaza har vært spesielt stor. Skadeomfanget er betydelig og større enn etter krigen i 2008-2009. Egypt har meklet og en endelig avtale kom på plass tirsdag ettermiddag.
 
- Jeg vil berømme Egypt for innsatsen som ledet frem til våpenhvileavtalen. Det er nå helt avgjørende at alle slutter opp om avtalen og avstår fra ytterligere voldshandlinger, sier utenriksminister Brende.
 
- Jeg er forsiktig optimistisk til at avtalen vil holde. Det krever at det internasjonale samfunn stiller opp umiddelbart og bidrar til å løse utfordringene i Gaza. På sikt er det kun gjennom forhandlinger og en politisk løsning at man kan sikre varig fred mellom Israel og palestinerne, sier Brende.
 
Egypt og Norge planlegger sammen med president Mahmoud Abbas å innkalle til en giverkonferanse i Kairo.

- Giverne vil stille politiske krav for å bidra til en gjenoppbygging nok en gang. Palestina må samles under én felles autoritet for Vestbredden og Gaza, under ledelse av president Abbas. Det er nå viktig å legge et politisk og økonomisk grunnlag som reduserer risikoen for en ny konflikt og gir sikkerhet for sivilbefolkningen på begge sider, sier utenriksministeren.

Til toppen