Historisk arkiv

Vatnajökull, hellige fjell og Babylon er nye verdensarvområder

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Klima- og miljødepartementet

Fire naturområder, 24 kultursteder og et område med både kultur- og naturarv er skrevet inn på verdensarvlisten under årets møte i UNESCOs verdensarvkomité. Forvaltningen til en rekke verdensarvsteder er også blitt vurdert.

Norge er medlem av verdensarvkomiteen fram til 2021.

–UNESCOs verdensarvliste er det viktigste redskapet vi har for å ta vare på verdens mest betydningsfulle natur og kulturminner. For Norge er det viktig at listen blir mer variert og representativ, både geografisk og tematisk. Med årets nye områder er vi på rett vei, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Verdensarvlisten har fått sitt største naturområde noensinne med årets innskriving av De franske sørterritorier. Det dekker et areal større enn Frankrike i den sørlige delen av Det indiske hav og har verdens største marine verneområde, verdens største konsentrasjon av kongepingvin og mange vulkanske øyer.

Nå er 239 naturområder, 869 kultursteder og 39 områder med både kultur- og naturarv skrevet inn på verdensarvlisten. Til sammen er det 1121 steder.

Forvaltningen av områdene

Verdensarvområdene er globale fellesgoder. Dersom et verdensarvområde er truet og i ferd med å miste verdiene, kan komiteen føre det inn på en egen liste over verdensarv i fare. Det utløser ekstra innsats og et systematisk arbeid for å løse problemene.

Fødselskirken i Bethlehem ble friskmeldt på årets møte.

Det står både naturområder og kulturminner på farelisten. Norge ønsker som komitemedlem å bidra særlig til å forbedre situasjonen for naturområder i utviklingsland. 

Støtte til Afrika

Det afrikanske kontinentet er underrepresentert på verdensarvlisten. De områdene som er på listen står i fare for å miste verdensarvstatusen på grunn av manglende ressurser til forvaltning, press på utvinning og utbygging av infrastruktur.

̶     Afrika har mange av de viktigste naturområdene i verden. For å sikre afrikansk naturarv har vi derfor fra i år etablert en støtteordning på 30 millioner kroner, sier Elvestuen.

Norge ønsker å bidra til en bedre forvaltning av den afrikanske verdensarven gjennom å øke støtten til dette arbeidet. Utenriksdepartementet og Klima- og miljødepartementet har samarbeidet med African World Heritage Fund og Unescos World Heritage Centre om fordeling av pengene. Avtalen ble undertegnet med UNESCO 27. juni i år.