Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Veiledning for valg av klimavennlig drivstoff

Direktoratet for Forvaltning og IKT (Difi) har laget en veileder for hvordan offentlige innkjøpere kan velge mer klimavennlig drivstoff. Formålet er å hjelpe offentlige innkjøpere til å velge biodrivstoff med god klimagevinst.

– Biodrivstoff er viktig for å redusere utslippene fra eksisterende kjøretøy, lastebiler og fly, der elektrifisering og hydrogen ligger fram i tid.  Samtidig varierer klimaeffekten fra biodrivstoff mellom ulike råstoff. Vi må derfor legge til rette for at biodrivstoffet som blir brukt i Norge har god klimaeffekt uten risiko for ødeleggelse av regnskog. Regjeringen har ambisiøse klimamål, og vil halvere utslippene i transportsektoren innen 2030, sier klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Veilederen gir nærmere forklaring om forskjellene mellom avansert biodrivstoff og konvensjonelt biodrivstoff med både lav og høy risiko for indirekte arealbruksendringer (ILUC). Slike endringer øker presset på karbonrike områder, slik som regnskog. Veilederen vil hjelpe offentlige innkjøpere til å velge biodrivstoff med best mulig klimagevinst og lav risiko for indirekte arealbruksendringer.  

– Andelen avansert biodrivstoff uten risiko for indirekte arealbruksendringer, gikk opp i 2018. Det er positivt. Totalt stod avansert biodrivstoff for 40 prosent av biodrivstoffsalget, noe som bidrar til å skape et marked for bedrifter som ønsker å satse på produksjon av avansert biodrivstoff i Norge. Denne veilederen bidrar ytterligere til det, sier Elvestuen.

Til toppen