Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Verden må investere i utdanning og helse for å utrydde ekstrem fattigdom

På FN-toppmøtet i New York i dag har stats- og regjeringssjefer fra alle verdens land FN vedtatt«Agenda 2030» med nye mål for å bekjempe verdens fattigdom.

De nye målene skal erstatte de såkalte tusenårsmålene som siden FN-toppmøtet i 2000 har vist seg å være et vellykket verktøy for å mobilisere verden til innsats mot fattigdom og sykdom.

Tusenårsmålene har bidratt til at ekstrem fattigdom og sult er halvert, mødre- og barnedød er redusert, og grunnutdanning er utvidet til å omfatte like mange jenter som gutter.

Samtidig lever fortsatt nær én milliard mennesker i fattigdom og sult, nær 60 millioner barn og unge går ikke i grunnskole, og 6 millioner av barn dør hvert år av sult og sykdom.

Bærekraftsmålene skal bidra til å fortsette kampen mot ekstrem fattigdom og sult, samtidig som hensynet til miljø og klima skal ivaretas.

Norge støtter visjonen om at FNs bærekraftsmål skal utrydde ekstrem fattigdom og sult gjennom bærekraftig utvikling innen 2030. Det er ambisiøst, men mulig. Fra norsk side vil vi fremheve viktigheten av at verden investerer i utdanning og helse, særlig for jenter og kvinner, sier statsminister Solberg.

Til toppen