Presseinvitasjon:

Verdens tobakksfrie dag markeres med nyheter om standardiserte pakninger

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Standardiserte tobakkspakninger er tema på Verdens tobakksfrie dag. Verdens helseorganisasjon (WHO), Helse- og omsorgsdepartementet og Kreftforeningen markerer dagen. Helse- og omsorgsminister Bent Høie presenterer regjeringens arbeid med standardiserte tobakkspakninger, og Verdens helseorganisasjon presenterer en ny rapport om slike pakninger.

WHO lanserer Verdens tobakksfrie dag fra Norge i år, og ber medlemslandene om å gjøre seg klar for standardiserte tobakkspakninger. Australia, Storbritannia, Irland og Frankrike har innført standardiserte tobakkspakninger, mens andre land vurderer å innføre det.

Tobakksindustrien har saksøkt flere land for å stoppe innføringen av standardiserte pakninger. Flere rettsaker er nå avgjort, og tobakksindustrien har tapt alle, senest i Storbritannina i forrige uke.

På markeringen presenteres siste nytt og den nyeste forskningen om standardisere tobakkspakninger:

  • Helse- og omsorgsminister Bent Høie presenterer regjeringens arbeid med standardiserte tobakkspakninger.
  • WHO lanserer en ny rapport om standardiserte tobakkspakninger.
  • Australia kom nylig med en evalueringsrapport som viser at standardiserte tobakkspakninger har effekt. Unge som aldri har røykt har økt. På markeringen presenterer Kylie Lindorff fra Cancer Council Victoria i Australia, bevisene.
  • Sarah Gillett, den britiske ambassadøren til Norge, informerer om Storbritannias erfaringer og en juridisk ekspert fra WHO presenterer siste nytt om rettssakene.
  • Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel: Veien mot et tobakksfritt samfunn.

Les hele programmet 

Etter programmet blir det en pressebriefing med helse- og omsorgsminister Bent Høie, Dr Douglas Bettcher, Director Prevention of Noncommunicable Disease og Dr Benn McGrady, Technical Officer (Legal) fra WHO, Kylie Lindorff fra Cancer Council i Australia og generalsekretær Anne Lise Ryel i Kreftforeningen.

Sted: Kreftforeningens lokaler, Kongens gate 6, Oslo

Tid:     Tirsdag, 31. mai, kl. 09.00-11.00

Møtet vil bli strømmes direkte på departementets nettsider.