Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Foreslår vestpåbud for barn og unge

Regjeringen har i dag oversendt et forslag til Stortinget om å påby bruk av flytevest for personer under 16 år.

Regjeringen foreslår å ikke innføre høyhastighetssertifikat og nasjonale fartsgrenser på det nåværende tidspunkt. Disse tiltakene vil bli vurdert i forbindelse med Klima- og miljødepartementets evaluering av vannscooterregelverket i 2015. Det foreslås ingen endring i dagens promillegrense.

– Gode holdninger på sjøen er viktig. Heldigvis bruker allerede de fleste vest når de er i båt. Et påbud om bruk av flyteutstyr vil trolig føre til økt fokus på sikkerhet, sier næringsminister Monica Mæland.

Lovforslaget er en oppfølging av Stortingets vedtak i juni 2014 der regjeringen ble bedt om å fremme en sak i løpet av året om bedret sikkerhet til sjøs, herunder en vurdering av påbud om bruk av flyteutstyr og hvordan dette kan gjennomføres.

– Det er ikke påbudt å bruke sykkelhjelm eller refleks, men de fleste gjør det fordi det er smart. Regjeringen var i utgangspunktet ikke for å påby vest. Her er et flertall på Stortinget av en annen oppfatning, sier Mæland.

Over halvparten av den norske befolkningen er hvert år ombord i fritidsbåter. Over 80 prosent bruker nesten alltid vest. Dessverre dør likevel over 30 mennesker i Norge hvert år i forbindelse med bruk av fritidsbåt. De fleste av disse bruker ikke vest. En stor del av de omkomne er voksne menn.

Det nye forslaget til lov om fritids- og småbåter (småbåtloven) er utarbeidet i samarbeid med Justis- og beredskapsdepartementet og Samferdselsdepartementet.

Til toppen