Vestre på grønt industribesøk i USA

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Næringsminister Jan Christian Vestre besøker denne uken USA for å styrke næringslivssamarbeidet som har dype historiske røtter. Mer målrettet samarbeid om grønn teknologi og muligheter for norske bedrifter, står sentralt under besøket.

Næringsminister Jan Christian Vestre på besøk hos Northrop Grumman. Her sammen med Norges ambassadør til USA, Anniken Krutnes, forsvarsattaché Odd-Harald Hagen, Oddveig Tretterud fra Space Norway og to representanter fra Northrop Grumman.
Næringsminister Jan Christian Vestre på besøk hos Northrop Grumman. Her sammen med Norges ambassadør til USA, Anniken Krutnes, forsvarsattaché Odd-Harald Hagen, Oddveig Tretterud fra Space Norway og to representanter fra Northrop Grumman. Foto: NFD

– Det grønne toget går nå. Det er et nytt politisk momentum i USA som er bra både for å nå klimamålene, men også for å øke norsk eksport. Norske bedrifter er allerede verdensledende på flere områder og leverer klimaløsninger som kloden trenger. Både på amerikansk og norsk side jobbes det nå mer målrettet enn tidligere med å forme fremtidens næringsliv. Dette gir muligheter som det er kritisk å utnytte, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

I Washington møter Vestre blant annet representanter i Det Hvite Hus, Næringsdepartementet og  Utenriksdepartementet.

– Kongressen har nylig vedtatt den mest omfattende klimaloven i amerikansk historie noensinne. I tillegg staker Biden-administrasjonen ut en tydeligere grønn politikk. USA dreier kursen i en fremtidsvennlig retning. Dette skjer parallelt med arbeidet EU utvikler med Green Deal og her hjemme med grønt industriløft, hvor vi peker på syv innsatsområder med store vekstmuligheter, sier Vestre.

Overlappende interesser
De syv næringsområdene regjeringen peker på i grønt industriløft er havvind, hydrogen, batterier, maritim industri, CO2-håndtering, prosessindustri, skog-, tre- og bioøkonomi. Her har Norge og USA overlappende interesser og vil ha stor gjensidig nytte av hverandre.

– USA er en industrigigant som allerede er stor på flere av områdene Norge trekker frem. Vi har vi mye å hente på å styrke samarbeidet og koble oss tettere på både markeder og verdikjeder. Her er det rett og slett store muligheter for norske bedrifter og arbeidsplasser, men konkurransen om amerikanernes oppmerksomhet er tøff. Jeg ser frem til å møte både politikere og bedrifter i USA for å snakke om hva norsk næringsliv kan tilby, men også diskutere viktige temaer som handelshindringer og rammevilkår med mine amerikanske kolleger, sier Vestre.

Etter Washington DC besøker Vestre San Francisco der han blant annet møter norsk næringsliv innenfor fornybar energi og havvind, et annet av innsatsområdene i grønt industriløft. Næringsministeren deltar også på et næringslivsseminar om den nordiske forretningsmodellen på UC Berkeley.

God timing
Selv om Norge og USA historisk har hatt et tett samarbeid, er Vestre tydelig på at tidspunktet for dette besøket til USA er svært godt.

– USA er en svært viktig handelspartner for Norge, og et av de viktigste markedene for norske bedrifter. Klimaloven kongressen nylig har vedtatt kan kutte USAs utslipp med rundt 40 prosent innen 2030. Jeg er opptatt av at vårt samarbeid må være dynamisk, og at vi må utvikle oss sammen for å styrke industrisamarbeidet. Regjeringen har et mål om både å skape jobber, kutte klimagassutslipp og øke eksporten. Her har norske bedrifter og grønne løsninger sentrale roller, både hjemme og ute, og mulighetene i det amerikanske markedet er nå større enn noensinne, sier Vestre.

Fakta

 

  • USA er en av Norges viktigste handelspartnere og allierte.
  • I fjor handlet vi varer med USA for i overkant av 90 mrd. NOK, en økning (10 pst.) fra året før. Rundt 37 mrd. NOK av varehandelen var eksport.
  • Tjenestehandelen med USA var på rundt 67 mrd NOK i 2020.
  • Rundt 270 norskkontrollerte selskap i USA har allerede nærmere 20 000 ansatte og omsetter for rundt 230 milliarder kroner.