Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Veterinærer får gratis kurs om riktig antibiotikabruk

Feil bruk av antibiotika kan føre til at resistente bakterier utvikler seg. Nå får veterinærer og veterinærstudenter et gratis nettkurs for å lære mer om riktig antibiotikabruk til dyr. Kurset er gratis, og det er mulig å melde seg på når som helst.

 – Vi ser nå at det systematiske arbeidet med å redusere antibiotikaforbruket gir resultater. Jeg er svært fornøyd med at vi allerede i løpet av 2018 nådde målene som for husdyr er en reduksjon på minst 10 prosent innen 2020, og for kjæledyr minst 30 prosent i samme tidsrom, sier Vervik Bollestad.
– Vi ser nå at det systematiske arbeidet med å redusere antibiotikaforbruket gir resultater. Jeg er svært fornøyd med at vi allerede i løpet av 2018 nådde målene som for husdyr er en reduksjon på minst 10 prosent innen 2020, og for kjæledyr minst 30 prosent i samme tidsrom, sier Vervik Bollestad. Foto: Torbjørn Tandberg.

– Resistente bakterier er en av de største helseutfordringene i dag. Norge arbeider systematisk for å redusere antibiotikabruken og landbruket tar sin del av ansvaret. Selv om vi er blant de landene i Europa som bruker minst antibiotika til husdyr, har regjeringen satt flere tydelige mål for å få antibiotikabruken ytterligere ned, sier landbruks- og matminister Olaug Vervik Bollestad. 

Nå får veterinærer og veterinærstudenter et gratis nettkurs for å lære mer om riktig antibiotikabruk til dyr.
Nå får veterinærer og veterinærstudenter et gratis nettkurs for å lære mer om riktig antibiotikabruk til dyr. Foto: Matmerk.

Nettkurset «Bare når det trengs – riktig bruk av antibiotika til dyr» gir oppdatert informasjon på riktig bruk av antibiotika. Det bidrar til at dyrehelsepersonell loven og veterinærenes plikt til å utøve faglig forsvarlig virksomhet blir fulgt. For å melde seg på kurset må man kontakte Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), som lager en innloggingsprofil til kurset. Kurset er utviklet av Mattilsynet i samarbeid med Veterinærinstituttet, Den Norske Veterinærforening, Animalia, Statens legemiddelverk, Veterinærinstituttet og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Godt samarbeid om lavt antibiotikabruk

Norge er blant landene i Europa som bruker minst antibiotika i husdyrproduksjonen. En viktig årsak er at vi har dyktige og ansvarsbevisste veterinærer og bønder, og et godt samarbeid mellom næringen og myndighetene.

Nettkurset «Bare når det trengs – riktig bruk av antibiotika til dyr» gir oppdatert informasjon på riktig bruk av antibiotika.
Nettkurset «Bare når det trengs – riktig bruk av antibiotika til dyr» gir oppdatert informasjon på riktig bruk av antibiotika. Foto: Matmerk.

Et resultat av regjeringens handlingsplan mot antibiotikaresistens

Nettkurset er et resultat regjeringens handlingsplan mot antibiotikaresistens. Handlingsplanen mot antibiotikaresistens ble vedtatt i mars 2016. Nå er det utarbeidet en status for de ulike tiltakene som er utført av Mattilsynet, Veterinærinstituttet, næringa og departementet. Handlingsplanen er forankret i regjeringen sin nasjonale strategi mot antibiotikaresistens for perioden 2015 - 2020.

Til toppen