Vi bør spise mer av hele dyret
Historisk arkiv
Publisert under: Regjeringen Solberg
Utgiver: Landbruks- og matdepartementet
Nyhet | Dato: 05.01.2021
Innmat og blod fra slaktedyr kan utnyttes i større grad enn det gjøres i dag. Det vil gi en mer bærekraftig produksjon og kan gi bedre helse hos forbruker, mener forskere i Nofima.
- Les hele saken hos Nofima - Vi må spise mer av hele dyret
Animalske matvarer inneholder flere viktige næringsstoffer vi mennesker trenger. Komplekse og viktige vitaminer som B12, må kroppen få påfyll av en gang iblant, og kjøtt er den beste kilden.
Lite lungemos på norske bord
Under 50 prosent av et storfe er kjøtt, resten er bein, innvoller og blod. Dette råstoffet blir i stor grad utnyttet som dyrefôr i dag, men hvis vi ser noen tiår tilbake i tid brukte vi langt mer av råstoffet som menneskemat.
– Før var det mer kultur for å spise hele dyret. Men med relativt nyvunnen rikdom har vi gått bort fra mat laget på innmat og blod. Hvis forbruker bare vil ha de fineste kjøttstykkene, da går vi glipp av mye sunn og tradisjonsrik mat. Nofima arbeider nå med å kunne bruke slik mat i større grad, både ut fra et helseperspektiv og et bærekraftperspektiv. Det er en jobb jeg heier på, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (Kr.F.).
Næringen er interessert
Kjøttbransjen har de siste årene vist større interesse for å utnytte restråstoffene til annet enn dyrefôr.
Men for at bransjen skal være med på dette, må forbrukerne kjøpe produktene. Innmat og blod må gi bedre lønnsomhet når det brukes til menneskeføde enn som dyrefôr. Kreativitet, økt innsikt og ny kunnskap er nødvendig for å finne de gode løsningene.
En næring som er gode på dette, er reinsdyrnæringa. De har en annen kultur for å utnytte hele dyret, og har i større grad klart å selge hele dyret til forbruker.