Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Tommel opp for boost på Vigdis

Olje- og energidepartementet godkjenner prosjektet Vigdis Boosting Station i Nordsjøen. Forventet oppstart er i første del av 2021.

'
Vigdis ligger i Tampen-området i Nordsjøen, og produserer olje og gass som sendes til Snorre-feltet for videre eksport. Foto: Equinor

Vigdis ligger i Tampen-området i Nordsjøen. Feltet er bygget ut med syv havbunnsrammer og produserer olje og gass som sendes til Snorre-feltet for videre eksport.

Produksjonen fra Vigdis startet i 1997. Det nye prosjektet går ut på å installere en pumpe på havbunnen som bidrar til å øke utvinningen og akselerere produksjonen fra feltet.

— Jeg er opptatt av at vi får ut alle lønnsomme ressurser fra feltene våre. Økt utvinning kan skape store verdier, og det er Vigdis et godt eksempel på. Nå får feltet en ny boost. Med Vigdis Boosting-prosjektet øker utvinningen ytterligere og det skapes store verdier for samfunnet, sier statssekretær Rikard Gaarder Knutsen (FrP).

11 millioner fat olje

Det vil være nødvendig å gjøre enkelte endringer på rør på havbunnen, samt noen mindre modifikasjoner på Snorre A- og B-plattformene. Pumpen vil få kraft gjennom en ny kabel fra Snorre B-plattformen.

— Vigdis har allerede produsert det dobbelte av hva man trodde var mulig da feltet ble satt i produksjon. Dette prosjektet øker verdiskapingen fra feltet og gir nye oppdrag til leverandørindustrien, sier Gaarder Knutsen. 

Rettighetshaverne planlegger å investere om lag 1,4 mrd. kroner i prosjektet som vil øke de utvinnbare reservene fra feltet med rundt 11 millioner fat olje. Forventet oppstart er i første kvartal 2021.

Vigdis-feltet ligger i utvinningstillatelse 089, der rettighetshaverne er Equinor Energy AS (operatør, 41,5 pst.), Petoro AS (30 pst.), ExxonMobil Exploration and Production Norway AS (16,1 pst.), Idemitsu Petroleum Norge.

Til toppen