Viktig informasjon til norske borgere i Etiopia

Utenriksdepartementet har oppfordret norske borgere til å forlate Etiopia siden 5. november. Vil du reise, gjør det nå. Det går fortsatt kommersielle fly fra Addis Abeba.

Hvorfor bes nordmenn forlate Etiopia?
Konflikten mellom den etiopiske regjeringen og opprørsstyrker fra Tigray-regionen har tilspisset seg de siste ukene. Sikkerhetssituasjonen i Etiopia er uoversiktlig og kompleks og kan endre seg raskt. Det er en reell risiko for at konflikten eskalerer og flyplassen kan bli stengt. Bemanningen ved den norske ambassaden er allerede redusert til et minimum. Ambassaden har begrenset kapasitet til å hjelpe norske borgere.

Hvordan skal de reise ut?
Flyplassen er fortsatt åpen, men det kan endre seg raskt. Vi oppfordrer alle til å reise ut straks, så lenge det går kommersielle fly.

Hvem dekker reisen?
Den reisende er selv ansvarlig for å bestille og betale egne billetter. Norske myndigheter dekker ikke reiseutgifter for norske borgere.

Kan man få hjelp fra Utenriksdepartementet?
Dersom du trenger hjelp, ber vi deg kontakte den norske ambassaden i Addis Abeba eller Utenriksdepartementets operative senter på telefon +47 23 95 00 00 eller e-post 247@mfa.no.

Er ambassaden i Addis Abeba åpen?
Ja, ambassaden i Addis Abeba er fortsatt åpen, men har begrenset kapasitet. Bemanningen er redusert som følge av sikkerhetssituasjonen i landet.

Hva er Utenriksdepartementets reiseråd for Etiopia?
Utenriksdepartementet fraråder alle reiser til Etiopia og oppfordrer norske borgere til å forlate landet.

Kan man mellomlande i Etiopia?
Flyplassen i Addis Abeba er et knutepunkt for reiser i regionen. Vi minner om at reiserådet for Etiopia gjelder hele landet, også flyplassen. Situasjonen er uoversiktlig, og det er ingen garantier for at flyplassen fortsetter å være åpen. Vi oppfordrer de som planlegger å mellomlande i Addis Abeba i de nærmeste ukene til å vurdere andre reiseruter.

Hvorfor skal man registrere seg på reiseregistrering.no eller laste ned Reiseklar-appen?
Dersom man ønsker å motta meldinger fra norske myndigheter, er det lurt å registrere seg enten på reiseregistrering.no eller ved å laste ned Utenriksdepartementets app Reiseklar.

Hva skjer om man ikke ønsker å forlate Etiopia?
Dersom du velger å bli i landet og sikkerhetssituasjonen blir enda mer alvorlig, må du være klar over at norske myndigheter ikke vil kunne hjelpe deg. Det kan bli veldig vanskelig å reise ut av landet dersom flyplassen stenger.