Viktig med gassavtale i Ukraina

- Vi har registrert meldinger om at det russiske selskapet Gazprom i dag har redusert gassleveransene til Ukraina. Energileveranser må ikke brukes som politisk virkemiddel. Vi håper partene snarest mulig kan enes om en avtale, sier utenriksminister Børge Brende.

En rekke europeiske land får russisk gass via rørledninger gjennom Ukraina, mens gass til Ukraina i dag skal ha blitt kraftig redusert.

- Det er svært uheldig at forhandlingene om russiske gassleveranser til Ukraina så langt ikke har gitt resultater. Dette skaper frykt også for leveringssikkerheten i Europa, sier utenriksministeren.

Urolighetene i Ukraina fortsetter. Ifølge ukrainske myndigheter er rundt 300 personer drept i sammenstøt mellom væpnede grupper og ukrainske militære i Donetsk og Luhansk de siste to månedene. Fredag mistet 49 militære livet da et ukrainsk transportfly ble skutt ned i Luhansk.

- Norge fordømmer nedskytingen av det ukrainske transportflyet. Regjeringen kondolerer Ukraina og familiene til de 49 som mistet livet, sier utenriksministeren.

 Paramilitære grupper bidrar til lovløshet og sammenbrudd i infrastruktur i Øst-Ukraina.

- Vi forventer at Russland nå aktivt bidrar til å forhindre at personell og militært materiell krysser grensen til Ukraina. Ukrainske myndigheter har rett til å forsvare seg mot denne typen militære aksjoner, og har så langt vist stor tilbakeholdenhet, sier Brende.

Til toppen