Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Vil gjøre det enklere for voksne å søke seg til friskoler

Av ulike grunner kan enkelte unge voksne mangle formell realkompetanse når de søker på en videregående friskole. Å mangle arbeidserfaring eller annen praktisk erfaring kan by på utfordringer der det er krav om realkompetansevurdering. Nå foreslår regjeringen å forenkle søkeprosessen for voksne som ønsker å gå på videregående friskoler.

- I dag møter noen voksne krav det er vanskelig å innfri. Det vil vi gjøre noe med, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner.

Fylkene som vurderer grunnlaget for opptak har få muligheter til å gjøre unntak slik friskoleloven er i dag. Departementet foreslår derfor en endring i friskoleloven som åpner for at det i forskrift kan gjøres unntak fra blant annet krav om realkompetansevurdering. Dette vil gjøre det enklere for voksne søkere å få opptak på videregående friskoler.

Samtidig skal realkompetansevurderingen fortsatt stå fast som et viktig virkemiddel i kompetansepolitikken.

- Det handler om å gi alle de som vil ta videregående opplæring en sjanse til å bli vurdert på et rimelig grunnlag. Denne regelendringen vil hjelpe flere unge voksne til å kunne starte og fullføre videregående opplæring, sier Jan Tore Sanner.

Nå sendes forslag til endring i loven ut på høring.

Til toppen