Vil ha mindre mat i søpla

Hver nordmann kaster 46 kilo mat i året. Nå går regjeringen og matbransjen sammen for å gi forbrukerne bedre informasjon og hindre at store mengder mat havner i søppelkassa hvert år.

- Fisk og annen mat fra sjøen er godt for helsa og en viktig del av et sunt kosthold. Det meste bør havne i magen og ikke i søpla. Næringa kan bli enda bedre på å bruke hele fisken, og lage bedre emballasje. Men vi må også kaste mindre. Derfor er det viktig med god informasjon både til de som lager maten og de som kjøper den, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

Det er matsvinn i hele næringskjeden, fra produsent til forbruker. Forskning viser at forbrukerne kaster mest. Både produksjon av mat og håndtering av matavfall er en belastning for miljøet. Ved å redusere matsvinn minsker denne belastningen.

- Vi kaster altfor mye mat i Norge. Det er en stor sløsing av edle produkter. Vi sparer både lommeboka og miljøet om vi klarer å redusere matsvinnet. Dette er ikke bare et ansvar for den enkelte forbruker, men også for bonden, leverandørene og butikkene, sier klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

I dag har regjeringen og matbransjen undertegnet en intensjonsavtale om å jobbe for å redusere matsvinn. Intensjonsavtalen legger rammer for hvordan de skal jobbe fremover. Viktige elementer er å identifisere årsaker til matsvinn, fastsette et realistisk reduksjonsmål, samt utvikle og utveksle gode tiltak. 

Fire statsråder undertegnet avtalen; klimaminister Tine Sundtoft, landbruksminister Sylvi Listhaug, fiskeriminister Elisabeth Aspaker, samt forbrukerminister Solveig Horne. Representanter for hele matbransjen undertegnet også; NHO Mat og Drikke, NHO Reiseliv og Virke, Dagligvarehandelens Miljøforum, Dagligvareleverandørenes forening og Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Norges Fiskarlag, Fiskeri- og Havbruksnæringens Landsforening og Norske Sjømatbedrifters Landsforening. Miljødirektoratet og Matvett AS var til stede på signeringen.

Til toppen