Vil verne pinnekjøttet

Dette innholdet er mer enn 7 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

75 prosent av befolkningen ønsker at det tradisjonelle pinnekjøttet blir vernet som en nasjonal matskatt – på linje med Parmaskinke og Brestkylling. Det viser tall fra Matmerk.

I dag spiser hele 33 prosent enten røkt eller urøkt pinnekjøtt på julaften mens 15 prosent nyter pinnekjøtt på nyttårsaften.

Pinnekjøttet har mange navn: julesteik, ribbesteik, pinnesteik, smaleribbe, fåreribbe, damparibbe eller saueribbe. Retten har sine røtter i det gamle norske bondesamfunnet der saltet og tørket kjøtt var en viktig del av kostholdet. Status som fest- og julemat har sammenheng med at kjøttet har høyt fettinnhold og var dermed attraktivt. Når saueribbene ble saltet og tørket, og ikke spist ferskt som svineribbe, var det en konsekvens av naturlig tilgang på fôr og slaktetid.

I dag er det 23 norske produkter som har en beskyttet betegnelse.

Stiftelsen Matmerk ble opprettet av Landbruks- og matdepartementet i 2007. Matmerk ledes av et styre sammensatt av representanter fra hele verdikjeden, fra produsenter til dagligvarehandel.

Pinnekjøtt
75 prosent av befolkningen ønsker at det tradisjonelle pinnekjøttet blir vernet som en nasjonal matskatt. (Foto: Marmerk)