Historisk arkiv

Vil lytte til sivilsamfunn i Sikkerhetsrådet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Utenriksdepartementet

- Åpenhet og det å lytte til stemmer utenfra, som fra det sivile samfunn, blir svært viktig for Norge dersom vi får en plass i FNs sikkerhetsråd, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide til de mer enn 30 organisasjonene som møtte for å høre om den norske valgkampanjen til FNs mektigste organ.

Utenriksministeren vil lytte til sivilt safunn. Foto: Ragna M. Fjeld
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide hører på hva de frivillige organisasjonene har på hjertet under møtet om Norges forsøk på å få plass i FNs sikkerhetsråd fra 2021. Foto: Ragna M. Fjeld

Norge er en av tre kandidater til to plasser i FNs sikkerhetsråd for perioden 2021-22. Utenriksminister Søreide inviterte representanter fra det sivile samfunn for å orientere om prioriteringene for den norske kampanjen og hvilke fokus Norge vil ha som medlem i Rådet.

Utenriksministeren la vekt på at den norske kampanjen er nøktern og bygger på eksisterende politikk. Norge vil være gjenkjennelig og vise at vi har et langsiktig perspektiv i vårt internasjonale engasjement. Det er særlig viktig for Norge å støtte opp under FN og det internasjonale systemet i en tid hvor dette i økende grad er under press. Det er en av hovedgrunnene til at Norge ønsker et sete i Sikkerhetsrådet.

- Alle land må være med for å få det multilaterale systemet til å fungere. Det er mulig for små land å bidra til å finne løsninger i Sikkerhetsrådet, sa Søreide og viste til resultatene land som Sverige har oppnådd gjennom sitt diplomati i Rådet. Sverige bidro for eksempel til å bringe partene i Jemen-konflikten sammen og var også viktig for å få enighet om nødhjelp til både Syria, Jemen og Myanmar.

Beskyttelse av barn i krig og konflikt, kvinners rettigheter og likestilling, klima og sikkerhet, nedrustning og beskyttelse av menneskerettighetsforsvarere var noen av temaene organisasjonene ønsker at Norge legger vekt på både i valgkampanjen og som mulig fremtidig medlem i FNs sikkerhetsråd.