Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Berømmer vinnerne av Nansenprisen

- Kvinner i konfliktområder verden over utsettes for seksualisert vold. Jeg gratulerer «Sommerfugler» med årets Nansenpris for deres modige innsats for voldsrammede kvinner i Colombia. Arbeidet nytter og inspirerer oss alle i stå sammen i denne kampen, sier utenriksminister Børge Brende.

 Maritza Yaneth Asprilla Cruz, Mery Medina og Gloria Amparo Arboleda Murillo mottok Nansenprisen på vegne av «Sommerfugler». Foto: UNHCR/Luca Zanetti
Maritza Yaneth Asprilla Cruz, Mery Medina og Gloria Amparo Arboleda Murillo mottok Nansenprisen på vegne av «Sommerfugler». (UNHCR/Luca Zanetti)

Nettverket med navnet «Sommerfugler med nye vinger bygger en fremtid» består av ni kvinneorganisasjoner i den ekstremt voldutsatte havnebyen Buenaventura, der en stor del av befolkningen er internt fordrevet på grunn av konflikt. Mandag mottok de Nansenprisen i Genève, en årlig pris som deles ut av FNs Høykommissær for flyktninger (UNHCR) i samarbeid med Flyktninghjelpen, støttet av Norge og Sveits.

- Det er et stort behov for beskyttelse av kvinner i konfliktområder i Colombia. Norge bidrar med bistand og støtter menneskerettighetsarbeid. Dette er et viktig tema også i de pågående fredsforhandlingene der Norge er tilrettelegger. Situasjonen for sivilbefolkningen som rammes av konflikten står nå på dagsorden for forhandlingene, med vekt på situasjonen for kvinner, sier utenriksminister Børge Brende.

Ifølge en ny rapport fra Flyktninghjelpen bruker paramilitære grupper i Colombia systematisk voldtekt av kvinner og barn for å terrorisere sivilbefolkningen og kontrollere viktige smuglerruter for narkotika. Kvinner på flukt er særlig utsatt. Blant de offisielt registrerte mer enn 5 millioner internt fordrevne personene i Colombia er afro-colombianere og urfolk sterkt overrepresentert.

Utenriksministeren berømmer de frivillige medarbeiderne i Sommerfugler, som tar seg frem til fots eller med sykkel og buss til afro-colombianske kvinner som trenger medisinsk og psykologisk hjelp etter å ha blitt utsatt for vold og overgrep. Siden nettverket startet i 2010, har de hjulpet over 1000 kvinner og deres familier, blant annet med veiledning til å anmelde overgrep og til å skaffe seg en inntekt.

Frivillige medarbeidere i Sommerfugler tar seg frem til fots eller med sykkel og buss til afro-colombianske kvinner som trenger medisinsk og psykologisk hjelp etter å ha blitt utsatt for vold og overgrep. Foto: UNHCR/Luca Zanetti
Frivillige medarbeidere i Sommerfugler tar seg frem til fots eller med sykkel og buss til afro-colombianske kvinner som trenger medisinsk og psykologisk hjelp etter å ha blitt utsatt for vold og overgrep. (UNHCR/Luca Zanetti)

Nansen-prisen og prispengene på rundt 600 000 kroner bidrar til å styrke nettverkets arbeid for voldsutsatte kvinner. Norsk støtte til arbeidet mot seksualisert vold i Colombia går til UNHCR, som støtter Sommerfugler, FNs kvinneorganisasjon (UNWomen), lokale kvinneorganisasjoner og norske organisasjoner som Flyktninghjelpen og FOKUS.

Nansen-prisen har 60-års-jubileum i år. Norge, som er én av grunnleggerne til prisen, har fast plass i komiteen som foretar utvelgelsen.

- Prisen er en viktig anerkjennelse for personer og organisasjoner som kjemper for rettighetene til folk som har måttet flykte fra sine hjem. Det er nå et rekordhøyt antall mennesker på flukt i verden, over 51 millioner. Behovet for humanitær beskyttelse og respons, og ikke minst mulighet for å få en varig løsning for sin situasjon for alle disse menneskene, er en stor utfordring, sier utenriksministeren.

Tirsdag deltar han på UNHCRs årlige høynivåmøte i Genève der han blant andre møter Høykommissæren for flyktninger, Antonio Guterres.

 

Til toppen