Vokter Baltikums luftrom

- Oppdraget med å vokte luftrommet over Baltikum er en viktig del av NATOs beroligende tiltak overfor østlige allierte, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide da hun tirsdag denne uken besøkte den norske styrken som for tiden har ansvaret for Baltic Air Policing med base i Litauen.

 

Bildet er tatt av norsk F-16 over Østersjøen i midten av juni måned. Bildet viser en norsk F-16 og en russisk A-50, som er en overvåkningskapasitet. Foto: Forsvaret.

Oppgaven går på rotasjon mellom NATO-land og har vært utført av Norge to ganger tidligere - i 2005 og 2007/8. Norge overtok på nytt i mai, og siden da har norske F-16 kampfly vært på vingene 15 ganger for å identifisere russiske fly. 

- Omfanget er på nivå med den økte aktiviteten vi har sett over tid fra russisk side, sier forsvarsministeren.

Forsvarsministeren takket det norske personellet for innsatsen. Foto: Forsvarsdepartementet.

Under sitt besøk hadde Eriksen Søreide samtaler med den litauiske forsvarsministeren Juozas Olekas og lunsj med norske piloter og personell.

- Det er tydelig at vår tilstedeværelse settes pris på, og jeg er stolt av de svært gode tilbakemeldingene vi får på det norske bidraget og den viktige jobben våre piloter og mannskaper gjør på vegne av Baltikum, NATO og Norge, sa forsvarsministeren.

Til toppen