Utenriksministeren advarer mot ytterligere opptrapping av volden i Midtøsten

- De siste dagers hendelser viser med all tydelighet hvor raskt den spente situasjonen kan komme ut av kontroll. Jeg maner til besinnelse både på israelsk og palestinsk side. Det er viktig å gripe de utspill om våpenhvile som nå synes å komme fra palestinsk hold. Det påhviler spesielt Israel, som den sterkeste part, å vise tilbakeholdenhet og sørge for at ikke flere liv går tapt, sier utenriksminister Børge Brende.

- De siste dagers hendelser viser med all tydelighet hvor raskt den spente situasjonen kan komme ut av kontroll.  Jeg maner til besinnelse både på israelsk og palestinsk side. Det er viktig å gripe de utspill om våpenhvile som nå synes å komme fra palestinsk hold. Det påhviler spesielt Israel, som den sterkeste part, å vise tilbakeholdenhet og sørge for at ikke flere liv går tapt, sier utenriksminister Børge Brende.  

Etter at tre israelske ungdommer nylig ble bortført og drept har det vært en kraftig opptrapping av konflikten mellom israelere og palestinere. Israelske sikkerhetsstyrker har utført omfattende militæraksjoner på Vestbredden. Et titall palestinere er drept, flere hundretall palestinere er arrestert og hus er sprengt i luften. Særlig bortføringen og drapet på en palestinsk tenåring har bidratt til å øke spenningen. Palestinske grupper i Gaza har sendt ut raketter mot sørlige deler av Israel, og israelske sikkerhetsstyrker har utført et høyt antall angrep mot mål i Gaza.

- Jeg fordømmer voldshandlingene mot sivile på det sterkeste. Rakettene fra Gaza og de israelske luftangrepene må umiddelbart opphøre. Samtidig er det er viktig å pågripe de ansvarlige for drapene på én palestinsk og tre israelske ungdommer, så de kan stilles til rette for sine handlinger slik det er en rettsstat verdig, sier utenriksministeren.  

- Israel har i henhold til folkeretten et spesielt ansvar som okkupasjonsmakt på Vestbredden. Verken erklæringer om opptrapping av den folkerettsstridige bosetningspolitikken på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, eller storaksjoner mot Gaza er veien å gå, sier Brende.

Til toppen