Historisk arkiv

Vordende journalister så EU fra innsiden

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Europaportalen

Av Olav Sem Berg, EU-delegasjonen

14-16. oktober besøkte av en gruppe norske og utenlandske journaliststudenter fra Høyskolen i Oslo og Akershus (HiOA) Brussel for å lære om Norge og EU. Europaportalen snakket med tre av dem for å høre hva de syntes om oppholdet.

14-16. oktober besøkte av en gruppe norske og utenlandske journaliststudenter fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) Brussel for å lære om Norge og EU. Europaportalen snakket med tre av dem for å høre hva de syntes om oppholdet.

I løpet av tre dager fulgte journaliststudentene fra HiOA et tettpakket program som Norges delegasjon til EU hadde tilrettelagt for dem. I 2012 besøkte mer enn 7500 personer EU-delegasjonen i Brussel, og journalister og journaliststudenter er en prioritert gruppe.  Studentene fikk blant annet innføringer i EU-institusjonenes oppbygging, EØS-avtalen og Norges øvrige avtaler med EU, besøkte Europakommisjonen og møtte Aftenpostens korrespondent i Brussel, Ingeborg Moe. Europaportalen snakket med Justyna (21) fra Polen samt Margrethe (22) og Håvard (22) fra Norge om oppholdet:

1. Hva har vært det mest spennende med oppholdet i Brussel? 2. Hva er det mest nyttige du har lært? 3. Kunne du tenke deg å jobbe med EU-spørsmål i fremtiden?

Justyna Podsiadła (21), PolenJustyna (21) studerer journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).
Justyna (21) er polsk utvekslingsstudent ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Foto: Olav Sem Berg

1. Møtet med Aftenposten var det mest spennende, sammen med pressebriefingen i Europakommisjonen. Det var også veldig positivt å få polsk guide i Europaparlamentet, det gjorde så jeg fikk følelsen av å tilhøre Europa.

2. Snakke med mennesker. Man skjønner at det er den sosiale kontakten som er den viktigste kilden til informasjon.

3. Ja, men man må være åpen for å gjøre det. Når man jobber i Brussel handler det ikke lenger om ditt land, men om Europa, og det kan være en vanskelig omstilling.

Margrethe Håland Solheim (22), NorgeMargrethe (21) studerer journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Bilde: Olav Sem Berg
Margrethe (22) studerer journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Foto: Olav Sem Berg

1. Pressebriefingen i Europakommisjonen. Spennende å se hvordan EU fungerer og hvordan journalister jobber i Brussel. Det var også spennende å høre om opplevelsene til Aftenpostens korrespondent.

2. Forståelsen om hvordan hele EU-systemet fungerer. Det var morsomt å se alle bygningene hvor EU-institusjonene holder til.

3. Ja, men det er lite fokus på EU-spørsmål i norske medier, og ofte er det kompliserte saker som er vanskelig å formidle. Allikevel syntes jeg det er viktig å få ut informasjon om EU.

Håvard Sæle (22), NorgeHåvard (22) studerer journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Bilde: Olav Sem Berg
Håvard (22) studerer journalistikk ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Foto: Olav Sem Berg

1. Jeg er interessert i miljø, så jeg syntes foredraget til EU-delegasjonens miljøråd Jonas Fjeldheim var interessant. Foredraget fra Aftenpostens korrespondent var også spennende. Egentlig har hele opplegget vært bra.

2. Det har vært veldig nyttig å lære om hvordan EU og EØS-avtalen er bygget opp med ESA, EFTA og de andre institusjonene. Det samme gjelder innsikten om hvordan Norge og EU samarbeider.

3. Ja, som journalist kan jeg tenke meg å jobbe i Brussel eller være i praksis her.