Tyggis skaper debatt om fremmedfrykt i Hellas

EØS-midlene

Dette innholdet er mer enn 6 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

Formålet var egentlig å promotere Norges bidrag til Hellas gjennom EØS-midlene. Nå har pakken med tyggis skapt debatt og engasjement på Twitter og Facebook.

Tyggisen kalles Xenophobil.«Xenos» er det greske ordet for fremmed, og «phobos» for frykt. «Effektiv lindring mot xenofobi» står det på pakkene med logo for EØS-midlene.

Selve innholdet, eller «medisinen», er altså en lokal tyggegummi med smak av den særegne, greske mastikha-planten. Essensen fra denne planten inngår i ulike produkter som har sin urgamle plass i det greske kjøkken.

Tyggegummien er tenkt å anspore til ettertanke – med et smil – og sender samtidig et signal om at botemiddelet mot fremmedfrykt er å finne hos hver enkelt.

Ideen til konseptet sprang ut av et samarbeid med «The Youth Leadership Institute – Exelixis» og ble lansert første gang i forbindelse med en konferanse om rasisme og fremmedfrykt i Hellas tilbake i 2013.

Siden da har den norske ambassaden i Aten sittet på et lager av «medisinen» og delt den ut ved på ulike arrangementer. Slik har kampanjen foregått i det stille, helt til to norske journalister og deres greske fotograf, Achilles, besøkte ambassaden nylig.

Achilles syns dette var et flott konsept, og knipset i vei bilder av den reseptfrie «medisinen». Senere på dagen valgte han å dele bildene på sin personlige Facebook-profil (oversatt fra gresk):

«Det første som slo meg da den norske ambassadøren kom inn i rommet med fem medisinesker, var at dette var piller de norske journalistene ikke kunne finne i Aten. Men så så seg navnet «Xenophobil – effektiv lindring mot fremmedfrykt». Dette er en smart tekst skrevet med humor (Dersom den ikke virker, kontakt psykolog). Godt initiativ fra Norges ambassade som har finansiert en rekke mottakssentre for flyktninger og immigranter i Aten.»

Det var alt som skulle til. Innlegget er blitt spredt som ild i tørt gress siden. «Xenophobil» har bidratt til å skape debatt og resultert i flere artikler artikler om temaet. Dagen etter ble ambassaden også oppringt av folk som lurte på om de kan få tilsendt noen pakker «Xenophobil» for å dele ut for å bidra til å skape ytterligere oppmerksomhet om fremmedfrykt i Hellas. Det resulterte blant annet i at 50 pakker ble sendt av gårde til en engasjert offentlig ansatt nord i landet.

Hellas har mottatt EØS-midler fra Norge siden 1994. For inneværende periode utgjør støtten 63,4 millioner euro. Om lag 30 prosent av EØS-midlene til Hellas er satt av til asyl og migrasjonstiltak. Dette inkluderer styrking av den greske asylforvaltningen og støtte til mottakssentre og asylmottak for mindreårige og andre sårbare grupper.