Svar på spørsmål om utviklingen i Zambia

Utenriksminister Børge Brendes svar på spørsmål fra representanten Trine Skei Grande (V) om situasjonen som har utviklet seg i Zambia.

Skriftlig spørsmål nr. 86 (2016-2017).
Datert 20.10.2016

Fra representanten Trine Skei Grande (V) til utenriksministeren: 
Hvordan vil Norge bidra til at den alvorlige situasjonen som har utviklet seg i Zambia, med fengsling av opposisjonelle med videre, ikke eskalerer?  

Utenriksministerens svar: 
Utviklingen i Zambia er bekymringsfull. Zambia har til nå vært et eksempel på stabilt demokratisk styresett i det sørlige Afrika. Flerpartivalg har vært holdt siden 1991, og to ganger (1991 og 2011) har opposisjonens presidentkandidat vunnet valg.

Zambia holdt valg på president, nasjonalforsamling og lokale forsamlinger 11. august i år. Perioden i forkant var den mest voldelige oppkjøringen til valg i Zambia siden uavhengigheten i 1964. Enkelte medier som anses å være kritiske til den sittende regjeringen ble periodevis stengt. Det ble rapportert om flere tilfeller av at statlige ressurser ble brukt til valgkamparrangementer til støtte for regjeringspartiet Patriotic Front (PF).

Sittende president Edgar Lungu ble erklært som vinner av valget med svært knapp margin. Ifølge den offisielle valgkommisjonen fikk han 50,4 % av stemmene. Motkandidaten Hakainde Hichilema fra “United Party for National Development” (UPND) fikk 47,6 %. Internasjonale observatører beskrev den tekniske avviklingen av valget og opptellingen som tilfredsstillende.

5. oktober ble Hichilema og UPNDs visepresident Geoffrey Mwamba anholdt, anklaget for å ha deltatt i en ulovlig forsamling og for å ha oppfordret til vold, hat, ulydighet og motstand. De var da på vei for å besøke fengslede meningsfeller. De ble sluppet fri mot kausjon etter en natt i arresten hvor Hichilema hevder at de ble nektet vann, mat og tepper. Rettssaken skulle ha startet 19. oktober men er utsatt til 7. november. 

Zambia dekkes fra ambassaden i Lilongwe, som følger situasjonen tett. Norges bekymring over det forverrede politiske klimaet vil bli tatt opp med myndighetene og vår ambassadør vil eksplisitt gjøre så når han i nær fremtid overleverer sine akkreditiver til presidenten. Fra norsk side vil vi legge vekt på at rettssystemet ikke brukes politisk og at grunnleggende menneskerettigheter som forsamlings- og ytringsfrihet respekteres. Det trengs en åpen og fri meningsutveksling – i partipolitikken, media og sivilsamfunnet – for å møte utfordringene.

Til toppen