Hvem jobber i AID?

Fem kvinner og en mann sitter rundt et arbeidsbord på kontor og drikker kaffe.
Foto: Thomas Brun/ NTB

Arbeids- og inkluderingsdepartementet har et viktig samfunnsoppdrag med hovedansvar for arbeids-, inkluderings- og velferdspolitikken. Dette er politikkområder som har stor betydning for den enkelte innbyggers hverdag. Vi har ca. 245 dyktige medarbeidere som sammen utgjør en spennende kunnskapsorganisasjon.

Departementet ledes av arbeids- og inkluderingsministeren, som sammen med statssekretærer og politisk rådgiver utgjør den politiske ledelsen. Vi har også en departementsråd som er administrativ sjef for departement og ministerens nærmeste administrative rådgiver. Selv om den politiske ledelsen byttes ut ved regjeringsskifte, fortsetter de ansatte i departementet i sine stillinger.

Møt noen av våre ansatte:

Ingvild, seniorrådgiver i Arbeidsmiljø og sikkerhetsavdelingen 

Kvinne sitter foran PC
Foto: Thomas Brun/ NTB

Hva slags utdanningsbakgrunn har du?

Jeg er utdannet jurist fra Universitetet i Oslo, og kom rett fra studiet til AID. Jeg tok også ett års pause fra jussen og studerte musikk og drama i England. Det var et veldig givende år, selv om jeg får begrenset bruk for disse fagene i jobbhverdagen i departementet.

Hva jobber du med i departementet?

Jeg jobber i Arbeidsmiljø- og sikkerhetsavdelingen, hovedsakelig med individuell arbeidsrett. Jeg jobber mye med regelverksarbeid, som å utforme høringsforslag og skrive lovproposisjoner. Ellers jobber jeg også med andre oppgaver, for eksempel å bistå med å besvare henvendelser fra Stortinget eller media, i tillegg til å besvare alle mulige spørsmål og bestillinger fra politisk ledelse. Jeg jobber også en del med EØS-rett innenfor avdelingens fagområde, og har nylig fullført et hospitantopphold i EU-kommisjonen i Brussel. Jeg jobber også med å følge opp Norges etterlevelse av Den europeiske sosialpakten, så internasjonalt arbeid er en del av hverdagen.

Hva synes du om å jobbe hos oss i AID?

Det beste med å jobbe i AID er at arbeidsoppgavene er meningsfulle, at man er tett på politiske beslutninger og får være «der det skjer» og virkelig får brukt faget sitt! Man får jobbet med både langsiktige oppgaver og hasteoppgaver, og får mye ansvar. AID er også full av hyggelige og faglig dyktige folk, som alltid er åpne for å diskutere vanskelige problemstillinger.

Tips til studenter og jobbsøkere?

Til studenter er mitt beste råd å velge fag du synes er spennende, og å engasjere seg ved siden av studiene – gjerne også i helt andre ting enn hva du tror er direkte relevant i jobbsøkerprosessen. Ellers er det viktig å være klar over at du bør være samfunnsengasjert og like å jobbe grundig og selvstendig for å trives i departementet.

Fredrik, rådgiver i Integreringsavdelingen 

Mann foran PC
Foto: Thomas Brun/ NTB

Hva slags utdanningsbakgrunn har du?

Jeg har en bachelor i Europastudier med fordypning i statsvitenskap, og en master i statsvitenskap, begge deler fra NTNU i Trondheim. Jeg har også vært på utveksling i Italia to ganger, i både Trento og Firenze.

Hva jobber du med i departementet?

Jeg jobber i Integreringsavdelingen, i seksjonen for budsjett og bosetting. Her jobber jeg hovedsakelig med statsbudsjettet. Samtidig jobber jeg også med en hel rekke andre saker som forskning- og utvikling (FoU), planlegging og gjennomføring av regjeringens integreringskonferanse, frivillighet, og en hel del andre saker som dukker opp på veien.

Hva synes du om å jobbe hos oss i AID?

Det er utrolig bra å jobbe i AID. Veldig mange hyggelige mennesker i alle avdelinger og Velferdsutvalget er flinke til å invitere til sosiale sammenkomster etter arbeidstid, slik som quiz og bordtennisturnering. Faglig er det også mye spennende tematikk og stor variasjon i arbeidsoppgaver. Personlig syns jeg blandingen av oppgaver som er intensive med korte frister og lengre prosjekter og prosesser er veldig fin. Det gjør at arbeidsdagen blir mer variert.

Tips til studenter og jobbsøkere?

Det er jo ikke alt for lenge siden jeg var nyutdannet og jobbsøker selv. Mitt beste tips må nok være å vektlegge hvorfor man skiller seg ut i søknadsprosessen. Verv, utveksling eller andre utenom faglige ting kan være vel så viktig som fag, og det gir også et bedre inntrykk av hvem man er som person. Ikke vær redd for å sette inn en setning eller to om hvem du er, for til syvende og sist ansetter man jo et menneske. Et annet godt tips må være å tørre å søke på stillinger man ikke nødvendigvis oppfyller alle kravene til.

Kalyani, jurist i Arbeidsmarkedsavdelingen 

Kvinne sitter foran PC og smiler
Foto: Thomas Brun/ NTB

Hva slags utdanningsbakgrunn har du?

Jeg er en samfunnsengasjert jurist, og har lang erfaring som byråkrat og saksbehandler innenfor arbeidsinnvandringsfeltet. Jeg har studert juss ved Universitet i Bergen, og har hatt ett semester med utveksling ved Universitet i Glasgow. Jeg har stor interesse for internasjonal rett, særlig folkerett og EØS-rett.

Hva jobber du med i departementet?

Mitt hovedarbeidsfelt er arbeidsinnvandring fra EØS og utenfor EØS. Her håndterer jeg ulike saker. Det kan være alt fra å svare på spørsmål om regelverket, passe på at reglene fungerer etter hensikten, til utredninger og presentasjoner. Det er mange problemstillinger og varierte oppgaver. Jeg jobber med å følge opp underliggende etater, bistår andre departementer, og representerer Norge i internasjonale fora.

Hva synes du om å jobbe hos oss i AID?

AID har mange spennende og dagsaktuelle fagområder. Mange av kollegaene har jobbet her lenge, og deler gjerne kunnskap og erfaringer videre. Det er meningsfullt. Ingen arbeidsdager er like i departementet.

Tips til studenter og jobbsøkere?

Jeg vil anbefale alle studenter å dra på utveksling eller ta et praktikantopphold i internasjonale organisasjoner. Det er erfaring som er fint å ha hvis du ønsker å jobbe i et departement.