Honorære konsulater
Dato: 09.10.2024 | Utenriksdepartementet
Norge har rundt 320 honorære konsulater i 125 land. Honorære konsuler bistår med å ivareta norske interesser i utlandet, men er ikke norske diplomater.
Utenrikstjenesten består av Utenriksdepartementet og utenriksstasjonene. Norge har tre hovedkategorier av utenriksstasjoner:
- Diplomatisk fagstasjon: ambassade, fast delegasjon og annen utenriksrepresentasjon bestyrt av utsendt ansatt i utenrikstjenesten.
- Konsulær fagstasjon: generalkonsulat bestyrt av utsendt ansatt i utenrikstjenesten.
- Honorær utenriksstasjon: honorært generalkonsulat og honorært konsulat bestyrt av honorær representant.
Denne artikkelen omtaler honorære utenriksstasjoner, altså honorære konsulater og honorære generalkonsulater. Disse er en del av den norske utenrikstjenesten og bidrar til ambassadenes støtte til norske borgere og norsk næringsliv.
Norge har to typer honorære utenriksstasjoner:
Rundt 50 honorære generalkonsulater: Disse ligger ofte i hovedstaden i land hvor Norge ikke har ambassade, eller i andre større byer. Norge har blant annet slike i Tirana i Albania, San Jose i Costa Rica, og Alicante i Spania.
Rundt 270 honorære konsulater: Disse kan ligge både i en hovedstad og i andre byer. Norge har blant annet slike i Port Vila i Vanuatu, Sevilla i Spania, og Malmø i Sverige.
Begge omtales her som «honorære konsulater».
Honorære konsulater ledes av en honorær representant som er utnevnt til vervet av Utenriksdepartementet. Dette kan være en honorær generalkonsul eller en honorær konsul. Noen ganger er det utnevnt en visekonsul ved konsulatet i tillegg.
Honorære generalkonsuler har høyere rang enn honorære konsuler, men begge typer konsuler kan gjøre de samme oppgavene. Som samlebetegnelse bruker vi «honorær konsul» om begge.
Honorære konsuler er ofte statsborgere i vertslandet, men kan også være norske borgere. Det skal være et tydelig skille mellom oppgavene til det ulønnede oppdraget som honorær konsul, og egen forretningsdrift eller organisasjoner som konsulen er tilknyttet.
Honorære konsuler er ikke ansatt av Utenriksdepartementet, får ikke lønn av Utenriksdepartementet, og får heller ikke norsk diplomatpass eller diplomatisk immunitet.
En viktig oppgave for honorære konsuler er å gi konsulær bistand til norske borgere. Konsulær bistand er de tjenestene som norske myndigheter tilbyr norske borgere i utlandet. Dette kan for eksempel være råd og veiledning ved tyveri, sykdom og ulykker.
De honorære konsulatene kan også bistå med å fremme norsk næringsliv og kultur, og de kan støtte norske ambassader ved kriser.
En oversikt over norske konsulater i hvert land finnes på den enkelte ambassades hjemmeside.
Oppgaver som ikke utføres av honorære konsulater
Honorære konsulater og generalkonsulater har ikke vigselsrett og det er ikke mulig å søke om visum og pass ved de honorære konsulatene. De har heller ikke utenrikspolitiske oppgaver. Slike oppgaver ivaretas av ambassaden og diplomatisk personell utsendt fra Norge.
Et honorært generalkonsulat er ikke det samme som et ordinært generalkonsulat, som er ledet og bemannet med utsendte diplomater fra Norge. Disse generalkonsulatene kan utføre flere oppgaver enn de honorære konsulatene og generalkonsulatene. Slike generalkonsulater finnes blant annet i New York, Shanghai og Rio de Janeiro.
Utenlandske honorære konsuler i Norge
På samme måte som Norge har honorære konsuler i utlandet, er det også rundt 200 utenlandske honorære konsuler i Norge, som representerer rundt 60 land.
De fleste utenlandske honorære konsuler i Norge er i Oslo, men det er også utenlandske honorære konsuler i Bergen, Trondheim, Stavanger og en rekke andre norske byer.
En oversikt over utenlandske honorære konsuler i Norge finnes på nettsiden for Norges diplomatiske forbindelser.