Folketrygdfondet

Høring - Eierbegrensningsregler for infrastruktur på verdipapirområdet


Finansdepartementet ber om vurderinger knyttet til en rekke forsalg til endringer av eierbegrensningsreglene for infrastruktur på verdipapirområdet. Forslagene følger som en konsekvens av endringer i nasjonale og internasjonale finansmarkeder og den teknologiske utviklingen.

I vurderingen av endringer i eierbegrensningsreglene er det viktig å sikre
infrastrukturforetakenes uavhengighet, nøytralitet og integritet. Folketrygdfondet legger stor vekt på at verdipapirmarkedets infrastruktur og markedene for finansielle instrumenter er effektive, velorganiserte og tillitvekkende. Eierskapsreglenes formål og funksjon må sees i sammenheng med dette.

Arbeidsgruppens forslag til endringer i reglene om eierbegrensning for børser og verdipapirregistre, og forslaget om å erstatte eierbegrensningsreglene med egnethetsregler for oppgjørssentraler, vurderes som hensiktsmessig i forhold til endringene i finansmarkedene og kravene til infrastrukturen i markedene. FTF slutter seg derfor til flertallsinnstillingen til arbeidsgruppen. I den grad endringene bidrar til strukturendringer er det viktig at regelverket ivaretar lovgivningens overordnede formål.

ftf.pdf