Oslo Børs VPS Holding ASA

Vedr. høring om eierbegrensningsregler for infrastruktur på verdipapirområdet


Oslo Børs VPS Holding ASA viser til Deres brev av 14.12.2007 med vedlagt utredning som foreslår endringer i reglene om eierbegrensninger for infrastruktur på verdipapirområdet. Vi støtter de framlagte forslagene og premissene som ligger til grunn for disse. Vi antar at de kan ivareta de grunnleggende hensyn som er bakgrunnen for de nåværende reglene, samtidig som de tar hensyn til behovet for endringer som måtte gjøre seg gjeldende. Vi har følgende kommentarer til forslagene:

Som regulert marked er Oslo Børs opptatt av at noterte selskaper i prinsippet har fritt omsettelige aksjer. Oslo Børs VPS Holding ASA ønsker som utsteder også å opptre så langt mulig som om selskapet var notert. Likevel anser vi at hensynet til børsens og verdipapirregisterets spesielle behov for tillit og uavhengighet gjør at visse restriksjoner på eierskap ikke er uforholdsmessig eller uforenlig med de overordnede prinsippene om fri omsettelighet.

Organiseringen av infrastrukturen for verdipapirmarkedet skal sikre at det etableres effektive og velordnede institusjoner som samtidig er uavhengige av og nøytrale i forhold til aktørene i dette markedet. Dette er framhevet i utredningen (side 11 og 35 flg.). Vi vil tilføye sikkerhet og pålitelighet for registrerte verdier som et overordnet hensyn ved drift av rettighetsregistre og oppgjørssystemer. Dette er formål som favner vidt, og er etter sitt vesen forskjellige fra vanlig næringsvirksomhet i snever forstand.

Spredt eierskap med påfølgende uavhengighet og nøytralitet er viktig i forhold til de offentligrettslige oppgaver institusjonene måtte ha. Tilsvarende er det viktig i forhold til strategiske beslutninger som treffes av de aktuelle institusjonene. Det avgjørende er at alle som er avhengige av disse institusjonene har tillit til at de treffer beslutninger ut fra sin egen rolle og ikke ut fra sine eieres særinteresser.

Utvalgets mindretall har i sin begrunnelse for å oppheve gjeldende eierskapsregler for verdipapirregistre fremhevet at verdipapirregistre ikke behandler "saker med samme omfattende betydning som børser gjør" (side 63). Som eksempel på viktige beslutninger som treffes av børser viser mindretallet til beslutning om opptak til notering, strykning fra notering. Etter mindretallets vurdering er regler om kontroll av eiere som eier/kontrollerer en "betydelig eierandel", jf. børsloven § 17 tilstrekkelig også for å ivareta hensynene for verdipapirregistre. Vi finner ikke å kunne slutte seg til mindretallets vurdering på dette punkt og ønsker å knytte noen merknader til dette.

Som utvalgets mindretall anser vi at uavhengighet og nøytralitet er viktig i relasjon til beslutninger som etter sin art har mye til felles med offentligrettslige beslutninger og at en børs nok treffer flere slike beslutninger enn et verdipapirregister. Imidlertid kan også mer strategiske og merkantile beslutninger ha stor betydning for markedet og dets ulike aktører. De bør derfor treffes av noen som er uavhengige og nøytrale i forhold til aktørene i markedet . Slike beslutninger treffes av et verdipapirregister i stor utstrekning. Prising av tjenester er et eksempel. Andre eksempler som kan nevnes er beslutninger mht. hvem som skal kunne være kontofører i et verdipapirregister, hvem som skal kunne være oppgjørsdeltakere i et verdipapiroppgjør og hvilke vilkår som skal gjelde for disse. Slike beslutninger er sentrale i driften av et verdipapirregister og tilsier at foretak som driver slik virksomhet bør være uavhengige og nøytrale i forhold til markedet og dets aktører. For registrerte rettighetshavere (investorer og innehavere av begrensede rettigheter) må det likeledes antas å ha betydning at det foreligger spredt eierskap i verdipapirregistrene. På denne bakgrunn er det vår vurdering at hensynene bak eierbegrensingsregleneg jør seg gjeldende med tilsvarende styrke for selskap med tillatelse til å drive verdipapirregister etter verdipapirregisterloven § 3-1. Vi støtter derfor utvalgets flertall i dets vurdering på dette punkt.

Heller ikke finner vi å kunne slutte oss til mindretallets vurdering av at eierbegrensningsregler er overflødig fordi foretak med tillatelse til å drive verdipapirregister etter verdipapirregisterloven § 3-1 er underlagt tilsyn, og at "verken myndighetene eller markedet vil tolerere en situasjon uten et fungerende verdipapirregister i Norge". Vi slutter oss på dette punkt til flertallets merknader om at eierbegrensningsregler med sikte på å forebygge at eiernes særinteresser kan påvirke virksomheten er "et viktig supplement til reglene som regulerer verdipapirregisterets virksomhet " (side 62).

Vi understreker at å bevare uavhengighet, nøytralitet og integritet for våre virksomheter er av den største viktighet. Forslag om å avskaffe eierregulering er derfor ikke noe ønskelig alternativ. Vi må fortsatt kunne befinne oss i den situasjon at vi er hevet over mistanke om uheldig eierstyring. En spredt eierstruktur kan ansees som et effektivt
bidrag til å underbygge tilliten til virksomhetene.

Når det gjelder oppgjørssentraler støtter vi forslaget om å oppheve eierbegrensningsreglene og erstatte dem med alene et egnethetskriterium.

Høringsuttalelsen er behandlet også i styrene i Verdipapirsentralen ASA, Oslo Børs ASA og VPS Clearing ASA som alle har gitt sin tilslutning til hovedprinsippene i en felles høringsuttalelse.

ob.pdf