Sparebankforeningen

Høring - Eierbegrensningsregler for infrastrukturforetak på verdipapirområdet (børs mv)


Det vises til høringsbrev 14. desember 2007 vedrørende eierbegrensningsregler for børser mv.

Innledning

Vi viser innledningsvis til at Sparebankforeningen, sammen med FNH, avga en særskilt uttalelse om eierbegrensningsregler for børser i forbindelse med høringssaken om NOU 2006: 3 Om markeder i finansielle instrumenter (gjennomføring av MiFID og Transparencydirektivet). FNH og Sparebankforeningen tok her til orde for at de særskilte norske eierbegrensningsreglene erstattes av en skjønnsbasert egnethetsvurdering i tråd med børsloven § 17 og prinsippene i MIFID.

Arbeidsgruppen har under punkt 2.4.1 i rapporten uttalt følgende:

"Arbeidsgruppen mener dagens lovbestemte begrensninger av eierskap og stemmerett har vært egnet til å ivareta infrastrukturforetakenes uavhengighet, nøytralitet og integritet. Imidlertid tilsier både endringer i de nasjonale og internasjonale finansmarkedene og den teknologiske utviklingen at regelverket endres for å fremme lovgivningens overordnede formål. Dette kan bidra til å fremme strukturelle endringer som kan være positive for infrastrukturforetakene, dets brukere og det norske verdipapirmarkedet generelt. Det er ikke ønskelig at regelverket pålegger strengere restriksjoner på eierrettigheter enn hva som er nødvendig for å ivareta ovennevnte hensyn."

Arbeidsgruppen foreslår etter dette en oppmykning av gjeldende eierbegrensningsregler. Sparebankforeningen slutter seg, i tråd med ovennevnte uttalelse fra 2006, til at det nå bør foretas en oppmykning av de særskilte norske eierbegrensningsreglene.

Eierbegrensningsregler

Arbeidsgruppen har delt seg i et flertall og et mindretall mht. hvor langt oppmykningen skal gå. Et flertall foreslår i hovedsak at det for børser og verdipapirregistre fortsatt skal gjelde en eierbegrensningsregel i kombinasjon med egnethetsprøving. Eierbegrensningstaket foreslås hevet fra 10 % til 20 %, samtidig som stemmerettsbegrensningene oppheves. Mindretallet foreslår at både eier- og stemmerettsbegrensningsreglene oppheves, og at det kun skal foretas en egnethetsprøving etter de alminnelige reglene for regulerte markeder. Arbeidsgruppen er enig i at eier- og stemmerettsbegrensningsreglene for oppgjørssentraler oppheves, og at det kun skal foretas en egnethetsprøving for eierandeler ut over 10 %.

Sparebankforeningen slutter seg til mindretallets konklusjon og vurderinger på dette punkt. Sparebankforeningen er enig i arbeidsgruppens overordnede vurderinger om at det er viktig at lovgivningen sikrer infrastrukturforetakenes uavhengighet, nøytralitet og integritet. I likhet med arbeidsgruppens mindretall, mener vi at disse hensyn i tilstrekkelig grad kan ivaretas ved en egnethetsprøving. Dette må også ses i sammenheng med at dette vil skape mer enhetlige regler for de ulike infrastrukturforetak, og også samsvare med det system som gjelder for finansinstitusjoner. Som påpekt av arbeidsgruppens mindretall, vil dette også klart harmonere med EØS-retten, jf. at ESA har varslet at de anser at gjeldende eierbegrensningsregler er i strid med EØS-forpliktelsene.

Egnethetsprøving

Arbeidsgruppens flertall foreslår at det skal kunne dispenseres fra flertallets forslag om en eierbegrensningsregel på 20 %. Dette gjelder for foretak som i det vesentlige driver, eller eier, et regulert marked mv, jf. forslaget til § 35 tredje ledd. Det legges her opp til at det skal foretas en utvidet egnethetsprøving etter nærmere kriterier angitt i loven. Vi forstår dette slik at det skal foretas en bredere egnethetskontroll enn ved egnethetskontroll etter børsloven § 17. Det skal altså ikke bare foretas en kontroll av aksjonærens egnethet (subjektive forhold), men også en bredere vurdering som gir departementet et styringsredskap, hvor også hensynet til markedsmessige- og strukturelle forhold kan vektlegges.

Sparebankforeningen slutter seg til at det bør kunne foretas en slik utvidet egnethetskontroll for eierandeler ut over 20 %. En slik mulighet er viktig for å sikre en forsvarlig vurdering av om slike markedsplasser er tilstrekkelig tilpasset norsk næringsliv og verdipapirmarkedet i Norge.

For å hindre omgåelse av reglene, og for å sikre likebehandling av norske og utenlandske aktører, er det videre viktig at den bakenforliggende eierstruktur hos erverver oppfyller hensynene bak reglene. Vi slutter oss derfor til at dette presiseres i bestemmelsen, jf. også flertallets forslag til børsloven § 35, tredje ledd, bokstav g.

Sparebankforeningen er videre i utgangspunktet enig med arbeidsgruppens mindretall i at en opplisting av de ulike skjønnsmomenter under egnethetsvurderingen, raskt kan bli ufullstendig og foreldet. På den annen side kan en slik oppregning øke forutberegneligheten. Vi ser også at en lovforankring av skjønnsmomentene kan gjøre det enklere å dokumentere at reglene ikke er i strid med EØS-retten. Vi viser her til arbeidsgruppens vurderinger på side 58 i rapporten. Det sentrale må her være at det kan foretas en utvidet egnethetsvurdering som kan ivareta hensynet til det norske verdipapirmarkedets struktur og markedsmessige forhold.

Vi slutter oss for øvrig til arbeidsgruppens konklusjoner og vurderinger.

spbfor.pdf