Forbrukerrådet

Høringssvar - EU-kommisjonens grønnbok om finansiell tjenesteyting overfor forbrukere - KOM (2007)226.


Det vises til brev fra dere av 16. mai d.å. der det bes om kommentarer til ovennevnte.

Grønnboka er svært omfattende, og vi vil derfor i det følgende måtte konsentrere oss om det vi finner mest sentralt.

Generelle kommentarer.

Forbrukerrådet vil innledningsvis rose kommisjonens arbeid med utforming av denne
grønnboka. Bl.a. er den kartlegging som er foretatt av eksisterende regulering og tiltak på området nyttig for å kunne få en oversikt over reguleringen av finansielle tjenester samt for å kunne foreta en helhetlig behandling av spørsmålene som tas opp i grønnboka.

Vi ser det som særlig positivt at det under arbeidet settes fokus på forbrukervelferden ved utformingen av strategi for ny regulering av EU's indre marked. Vi stiller oss fullt ut bak kommisjonens uttalte målsetninger om å sikre forbrukerne fordeler mht. pris og utvalg, øke forbrukernes tillit og styrke forbrukernes stilling. Det er viktig at disse målsetningene ikke bare blir fine ord, men at de også materialiserer seg i de forslagene til reguleringer og tiltak som
blir fremmet.

Minimumsharmonisering.

Det er i denne sammenheng viktig å fastholde en minimumsharmonisering av reglene for finansielle tjenester, slik at eksisterende forbrukervernlovgivning kan beholdes. I Norge inneholder Finansavtaleloven bl.a. mange viktige forbrukervernbestemmelser på området, bl.a. om informasjon, rådgivning og frarådning i låneforhold. Disse er det viktig å beholde. Problemene i lengre tid med å komme til enighet om harmoniseringstilnærming av forslaget til Forbrukerkredittdirektiv viser tydelig at en fullharmonisering vil kunne bli vanskelig å
gjennomføre for finansielle tjenester.

Lovvalgsregler.

For at forbrukere skal være villig til å kjøpe finansielle tjenester over landegrensene, er det viktig at de kan forholde seg til lover de kjenner til og kan praktisere. Normalt vil dette være lovgivningen i forbrukerens hjemland, og ikke tilbyderens. Forslaget til forordning om lovvalgsregler for forbrukerkontrakter som nevnt i grønnboka går i riktig retning ved at den legger til grunn loven i forbrukerens hjemland så sant tilbyder utøver sin virksomhet der. En svakhet ved forslaget slik vi forstår det er at for eksempel inngåelse av avtaler på internet med tilbydere som ikke utøver sin virksomhet i forbrukerens hjemland, vil falle inn under tilbyderens lands lovverk. Dette vil kunne skape usikkerhet for forbrukeren og vil trolig i mange tilfeller virke begrensende på handelen over landegrensene generelt, deriblant for finansielle tjenester.

Klagemulighet og tvisteløsning.

For at regler skal etterleves, er det viktig å ha et sanksjonssystem som virker. Først da vil forbrukere tillit og trygghet ved handel over landegrensene øke. I tillegg til sanksjonsregler, er det derfor viktig å ha et tilbud om tvisteløsning både utenfor og innenfor domstolene i disse sakene. Forbrukere som handler med næringsdrivende i andre land, vil kunne ha stort behov for bistand i konflikter, både under fremming og oppfølging av klager. Håndtering av forbrukerklager av finansielle tjenester over landegrensene ivaretas av FIN-NET, med kontorer i 21 land. Det er viktig at dette nettverket er godt kjent og utbygd og uten for lange restanser,slik at saksbehandlingen er effektiv.

Når det gjelder tvister innenfor domstolene, har Norge vedtatt regler om småkravsprosess i den nye Tvisteloven,samtidig som det foregår arbeid med regulering av regler for "Small claims" i EU-systemet. Slike regler tar sikte på å redusere saksomkostningene for domstolen, og ved det senke terskelen for folk flest i forhold til domstolsbehandling av tvister. Dette vil øke rettssikkerheten og folks tillit til reglene, og igjen kunne føre til økt handel over landegrensene.

Innsyn i kredittregistre.

Det fremgår av grønnboka at tanken er at kredittgivere skal ha tilgang til låneregistre og til Clearing- og avregningsssytemer uten at det presiseres nærmere hvilke registre eller på hvilke premsisser en slik adgang er tenkt gjennomført. Bl.a. er opplyst at det vil bli fremmet forslag om innsikt i forbrukerhistorikk og långivers tilgang til kredittopplysninger i en kommende hvitebok om realkreditt.

Selv om vi ser behovet for kjennskap til forbrukeres økonomiske (og helsemessige-) stilling som grunnlag for en kredittvurdering, stiller vi oss skeptisk til en vid tilgang til kredittregistre. Dette fordi slike opplysninger kan være høyst personlige og angår forhold av vital betydning for den enkelte. Vi frykter faren for misbruk ved at personopplysninger kommer på avveie vil kunne være stor i.o.m. at nettverket av tilbydere vil bli omfattende og problematisk å kontrollere. Erfaring nasjonalt viser at mange skyldnere opplever problemer med å bli strøket av slike registre, til tross for at de har gjort opp for seg. I tillegg har vi erfart at opplysninger i slike registre om økonomiske- eller helsemessige forhold har ført til at kunder urettmessig blir avvist for eksempel ved tegning av forsikringer. Vi frykter at det vil by på meget store problemer å bygge opp et system som i tilstrekkelig grad ivaretar kundenes personvern og rettssikkerhet.

Forbrukerrådet mener derfor at det ikke må åpnes for et automatisk innsyn i kredittregistre. Som et minimumskrav måtte settes at kunden på forhånd i hvert enkelt tilfelle skal gi sitt samtykke til innsyn, samtidig som kreditttilbyder må underlegges løpende kontroll av sine respektive myndigheter. (Spørsmål 12).

Behovet for konkurranse.

Mulighetene som åpner seg ved bruken av internet muliggjør i stor grad tilretteleggelse av et marked med tilbud og etterspørsel av finansielle tjenester. Mange finansielle tjenester er allerede internasjonale, for eksempel valutatransaksjoner. Forbrukerrådet er derfor som kommisjonen av den oppfatning at det er viktig å legge til rette for økt konkurranse på markedet for finansielle tjenester slik at prisene settes under press, samtidig som produktkvaliteten opprettholdes. For å oppnå at forbrukere blir mer mobile,bør det foretas en rekke grep. Bl.a. bør det settes minstekrav til informasjon og rådgivning, det bør vurderes regulering av oppsigelsesgebyrer og omkostninger ved skifte av leverandør, regulering av produktpakker med mer.

Nasjonalt har det vist seg å være vanskelig å påvirke folk flest til å bli mobile forbrukere og ved det bedre konkurransen innen det finansielle området. Det sier seg selv at det da vil være enda mer utfordrende å få folk til å bli mobile internasjonalt, dvs. inngå avtaler over landegrensene. I tillegg til at forbrukere har problemer med å forstå informasjon av komplekse produkter, problemer med å sammenligne produkter og priser, problemer med å gjennomskue produktpakker med mer, kommer for noen også problemet med språkbarrieren. Denne kan i mange tilfelle forsterke problemene mht. informasjon og gjøre innsikten i produktet enda mer uoppnåelig, og føre i praksis til at risikoen ved å inngå avtaler over landegrensene føles for stor. Språkbarrieren som hindring for kunders mobilitet må ikke undervurderes i praksis, og bør søkes bygd ned i den grad det lar seg gjøre. På nettet lar for eksempel dette seg gjøre ved oversettelser av innhold og vilkår.

For å bedre konkurransen på det finansielle tjenesteområdet er det i Norge vedtatt å etablere en Finansportal som tar sikte på å gjøre det enkelt for forbrukere i finans- og forsikringsmarkedet å sammenligne produkter fra ulike tilbydere nasjonalt. Portalen utvikles som et samarbeid mellom Finansdepartemente,t Kredittilsyneot g Forbrukerråde,t og skal lanseres i sin første versjon ved årsskiftet 20071-08. Portalen skal inneholde de mest vanlige produktenei nnen bank, forsikringo g sparing. Håpet er at Finansportalens kal føre til økt forståelse av og tillit til finansielle produkter, øke kundenes mobilitet og ved det bidra til bedret konkurranse mellom tilbyderne. En slik portalløsning for bank- og forsikringsprodukter er allerede på plass i flere europeiske land, bl.a. Danmark, Sverige og England, og flere land vil trolig gjøre det samme. For at kunder i andre land skal kunne ha mulighet til nytte godt av andre lands Finansportaler, er det viktig med nøyaktig og god oversettelse av innholdet, jf. det som sies ovenfor om språkbarrieren.

For om mulig å finne ut om retten til å beholde eget kontonummer ved skifte av bank (nummerportabilitet), vil kunne påvirke kunders vilje til å skifte bank, er det nedsatt et utvalg sammensatt av representanter fra Kredittilsynet, Finansdepartementet og Forbrukerrådet. Utvalget vil legge frem sin rapport om kort tid. (Spørsmål 14).

Naturlige mobilitetsbegrensninger.

Det er grunn til å tro at enkelte mobililtetshindringer innenfor finansielle tjenester ikke lar seg fjerne ved hjelp av nye reguleringer eller tiltak. Den menneskelige faktor vil komme inn:

Bl.a. vil enkelte forbrukere uansett ikke ha interesse av å delta aktivt i et indre marked selv om forholdene ligger til rette for det pga. at de betrakter tjenestene som et "nødvendig onde" og derfor ikke har interesse av å sette seg inn i priser og produkter. Dette kan for eksempel gjelde for forskjellige typer forsikringer. Selv betydelige økonomiske incentiver vil kunne være uinteressant for denne gruppen kunder.

I tillegg kommer at mange forbrukere føler større trygghet ved å handle lokalt fordi de da får et mer fast forhold til fagpersoner de kan forholde seg til. En tendens vi har sett i Norge er at mange lokalbanker med hell etablerer seg i tettsteder og i byene der de markedsfører seg som lokalbanker med god og tett oppfølging av sine kunder. Slike kunder vil til en viss grad kunne være mobile forbrukere nasjonalt, men være mindre interessert i å handle over grensene. For disse vil personlig relasjoner og trygghet gjennomgående telle mer enn lavere priser eller andre forhold. Særlig må det antas å gjelde ved inngåelse av avtaler som har stor økonomisk betydning for den enkelte, og der rådgivning er viktig.

Tilbyderne.

I tillegg til at det må tilrettelegges for at kjøpere av tjenester i større grad handler over grensene, er det viktig også å legge forholdene til rette for tjenestetilbydere. Bl.a. kan dette gjøres ved å se nærmere på konsesjonsordninger, etableringsregler eller markedsføringsregler over grensene. Slike forhold tas imidlertid ikke opp her.

* * *

Svar på spørsmålene.

Svaret på mange av spørsmålene som stilles i grønnboka er besvart ovenfor, og det vises derfor generelt til det som der er skrevet.

Ad spørsmål 3.
Et gjennomgående problem mht. å kommentere forslag til nye europeiske reguleringer, er at det ofte gis svært liten tid til å sette seg inn i og besvare henvendelsene. Selv ved store og viktige forslag, som har vært behandlet i EU-systemet i lengre tid, gis det kun kort tid til gjennomgang og besvarelse. Det er grunn til å tro at det vil kunne ha ført til mer input fra forbrukerhold om svarfristene generelt blir lengre.

Ad spørsmål 5.
Som nevnt ovenfor er det viktig at det etableres tvisteløsningstilbud. I de tilfellene det ikke lar seg gjøre å basere seg på frivillighet, må det etter Forbrukerrådets oppfatning vurderes både å pålegge medlemsland å etablere et utenrettslig tvisteløsningstilbud, samt også å pålegge tilbydere å være tilknyttet et slikt tilbud. Slike tilbud må sikres uavhengighet av partene, og bør derfor ikke etableres eller styres av tilbyder alene. Først da vil forbrukerne ha sikkerhet for å få rett når de har rett.

Ad spørsmål 8.
Vi er enige i at langsiktige sparing- eller pensjonsordninger kommer til å stå stadig mer sentralt fremover. Informasjon om innhold og vilkår av slike produkter vil kunne høre hjemme i en finansportal i de ulike land.

Ad spørsmål 9.
For de mer ukompliserte finansielle tjenester kan vi se for oss standardiserte europeiske produkter som ikke krever nasjonal tilpassning. Vilkåret må imidlertid være at produktet lett lar seg forstå og gir tilstrekkelig forbrukerbeskyttelse. Som eksempel kan tenkes opprettelse av standardiserte bankkonti tilknyttet betalingskort, samt kanskje også enklere forsikringsprodukter.

Ad spørsmål 10.
Etablering av Finansportalen har som mål å bedre forbrukernes forståelse av finansielle produkter. Det er derfor viktig at informasjonen der blir mest mulig klar og lettfattelig for folk flest.

Vi frykter imidlertid at informasjon i seg selv ikke er nok i enhver sammenheng, og ser nødvendigheten av retningslinjer og/eller lovregler. For eksempel kan nevnes Kredittilsynets retningslinjer gjeldende fra 1.januar 2007 om sammensatte spareprodukter der finansinstitusjoner pålegges å gi bl.a. nødvendig informasjon om avkastning av produktene. Slike produkter legger også rammen for hva slags informasjon tilbyderne må levere til en finansportal.

I tillegg kan vi se for oss en ISO sertifisering av finansrådgivere for a sikre en minstestandard for disse. Forbrukerne vil i neste omgang kunne ha glede av dette ved at de i størst mulig grad sikres rettidig, korrekt og tilstrekkelig informasjon.

Ad spørsmål 11.
Bestemmelsene om informasjon, rådgivning (frarådning) slik de fremgår av Finansavtaleloven ivaretar eter vårt syn både forbrukernes og finansinstitusjonenes interesser på en balansert måte. Reglene er langt på vei forbrukervennlige, noe som er en nødvendighet pga. markert ubalanse i innsikt og kompetanse mellom tilbyder og kjøper av finansielle tjenester. Det bor gjelde krav til informasjon og rådgivning generelt, tilpasset det enkelte produkt.

Særlig viktig er det med god rådgivning ovenfor forbrukere som vurderer å investere i komplekse, risikofylte og vanskelig forståelige produkter. Ofte opptrer finansrådgivere mer som selgere enn som rådgivere, samtidig som gjeldende regler i liten grad tar høyde for erstatningsansvar ved mangelfull eller villedende rådgivning. Finansavtaleloven åpner for lempning av ansvaret overfor finansinstitusjonen ved mangelfull rådgivning eller frarading, men vi ser likevel behovet for en klarere regulering av finansinstitusjoners erstatningsansvar i slike situasjoner.

Forbrukerrådet ser det som viktig at det ikke vedtas regler med mindre omfattende krav til informasjon og rådgivning enn Finansavtalelovens regler. Det vises til det som sies ovenfor om behovet for minimumsharmonisering for å sikre at slike krav ikke må reduseres i en fremtidig felles europeisk lovgivning.

Ad spørsmål 12.
Som nevnt ovenfor er Forbrukerrådet skeptisk til en vid adgang til kredittopplysninger uten at kunden på forhånd i hvert enkelt tilfelle har godkjent det.

Ad spørsmål 14.
Opprettelsen av et felles eurobetalingsområde (SEPA) må antas å bidra til økt kundemobilitet. Hvorvidt også rett til å beholde kontonummer ved skifte av bank i praksis vil kunne fore til okt mobilitet, vil trolig nasjonale og internasjonale undersøkelser om dette kunne avsløre.

Oppsummering.

For at grønnbokas overordnede mål om et felles integrert europeisk marked for finansielle tjenester skal kunne nås, er det viktig å komme forbrukerne i møte ved å ivareta forbrukerhensyn. Dette synes å være en av grønnbokas hovedmål, noe som er svært gledelig.

Kort oppsummert vil det for forbrukerne være av stor viktighet hvilke lovregler som gjelder, (dvs. reglenes innhold og lovvalg), sanksjonsmuligheter ved overtredelse av kontrakts- og lovbrudd, (dvs. sanksjonsregler og tvistelosningsmuligheter), tilgang til tilstrekkelig og forståelig informasjon om produktene og priser, samt krav på trygg og forsvarlig rådgivning. Først da vil forbrukerne ha mulighet til å utnytte det indre markedet full ut, slik det endelige målet beskrives under grønnbokas pkt. (37).


forbrukerradet_fin_tjenesteyting.pdf