Statistisk sentralbyrå

Høringsuttalelse om EU-kommisjonens grønnbok om finansiell tjenesteyting overfor forbrukere - KOM (2007) 226


Denne grønnboken fokuserer på utfordringer og begrensninger for forbrukere av og tilbydere av finansielle tjenester i forhold til et velfungerende indre marked. Det åpnes også for at øvrige interessenter spiller inn kommentarer. Det er særlig mulige utfordringer og begrensninger i forhold til tjenesteyting over landegrenser som adresseres.

Som nasjonal statistikkmyndighet merker vi oss at kommisjonen fokuserer på tilgjengelighet på god og relevant informasjon om tjenestene. Det omtales som viktig at informasjon om enkeltprodukter fra de ulike tilbyderne er komplett og tilgjengelig for forbrukerne. SSB vil påpeke viktigheten av at det også finnes god, tilgjengelig og sammenlignbar statistikk for disse tjenestene. Skal forbrukere sammenligne tjenester over landegrenser vil for eksempel tilgang på prisstatistikk for finansielle tjenester i ulike land være av stor verdi.

Overdreven oppgavebyrde ved grensekryssende virksomhet omtales (se paragraf 23 side 10) som et mulig hinder for et velfungerende indre marked. Det er viktig å ha med seg at konkurranse i et marked ikke vil fungere optimalt om det ikke er full tilgang på informasjon. God og sammenlignbar statistikk er en del av et slikt nødvendig informasjonsgrunnlag. Den kan ikke produseres uten en viss tilgang på informasjon fra aktørene i markedet.

Det samme poenget bør gjøres gjeldende når det spørres om tiltak for å heve forbrukernes finansielle lesekunnskap og kapasitet (financial, literacy and capability, punkt 10 paragraf 45 side 19). Uten tilgang på objektiv og relevant statistikk er det vanskelig for forbrukerne å tilegne seg kunnskap om, og tilpasse seg hensiktsmessig i, markedet av finansielle tjenester.

ssb_fin_tjenesteyting.pdf