Finansnæringens Hovedorganisasjon

Høringsuttalelse - Forslag til forskrift om forsvarlig likviditetsstyring i finansinstitusjoner


Vi viser til Finansdepartementets brev 09.03.2007 hvor ovennevnte forskriftsutkast sendes på høring med høringsfrist 15.05.2007.

Det forslås i høringsnotat av 9.3.då. at det innføres en forskrift for forsvarlig likviditetstyring.

I likhet med Kredittilsynet er vi i tvil om det har noen verdi å innføre denne forskriften. Dels er lovteksten i § 2-17 (finansieringsvirksomhetsloven) i seg selv ganske omfattende og i tillegg har Kredittilsynet i rundskriv 16/2006 gjort rede for hvordan de vil følge opp likviditetsrisiko i de enkelte finansinstitusjoner.

Spesielt viktig er det at Kredittilsynet i rundskriv 16/2006 viser til sin "Modul for likviditetsrisiko" hvor de meget utførlig gjør rede for hvordan de vil følge opp likviditetsrisikoen i de enkelte institusjoner og institusjonenes system for styring og kontroll av likviditetsrisiko. I tillegg har de fleste norske banker i løpet av de siste 5 årene hatt stedlig tilsyn og gjennomgang av sitt arbeid med likviditetsrisiko etter denne malen.

Vi tror dette nå er meget godt kjent blant norske finansinstitusjoner og ser derfor ingen merverdi av et sett forskrifter som ikke gjør annet enn å gjenta informasjon som allerede er kjent. Vi antar også at det senere vil være lettere for Kredittilsynet (hvis behov) å gjøre forandringer i oppfølgingen av likviditetsrisiko gjennom nye rundskriv enn å måtte forandre en forskrift. Skulle man likevel komme til at forskriften skal innføres støtter vi forslaget om at den holdes på et overordnet nivå. Vi har ingen innvendinger til innholdet i det fremlagte forskriftsutkastet.

Høringsnotatet ber spesielt om synspunkt på Kredittilsynets forslag om at krav til styring og kontroll av likviditetsrisiko ikke skal gjelde for EØS- filialer i Norge. Det vises i denne sammenheng at det er satt i verk et arbeid i EU med sikte på å gjøre likviditetsrisiko - tilsyn til et hjemlandsanliggende.

Vi vil tilføre at dette er et tema som et omtalt i 2 ulike likviditetsrisikostudier det siste året. Både rapporten "The Management of Liquidity Risk in Financial Groups" fra The Joint Forum/BIS, Mai 2006 og "Principles of Liquidity Risk Management" fra Institute of International Finance, Mars 2007 understreker viktigheten og behovet for harmonisering av arbeidet rundt likviditetsrisiko og at det er hjemlandet som skal føre tilsyn med en finansinstitusjons likviditetsrisiko.

Banker med filialer i flere land er i dag underlagt ulike lands ulike likviditetsreguleringer for våre filialer, og vi støtter tanken om at det er hjemlandets tilsyn som skal overvåke likviditetsrisiko. Dette vil forenkle og effektivisere driften for alle banker med utenlandske filialer, og kan også medføre redusert systemrisiko totalt fordi likviditet lettere vil kunne flyte mellom ulike deler av et finanskonsern.

fnh_likvstyring.pdf