Sparebankforeningen i Norge

Høring - forslag til forskrift om forsvarlig likviditetsstyring i finansinstitusjoner


Det vises til Finansdepartementets brev datert 9. mars 2007 der det bes om
Sparebankforeningens syn på forslag utarbeidet av Kredittilsynet til forskrift om forsvarlig likviditetsstyring i finansinstitusjoner.

Sparebankforeningen er i all hovedsak positiv til forskriftsutkastet. Forskriften stiller klare krav til prosesser, og innebærer liten grad av detaljregulering. Det er etter vår oppfatning positivt at den er prinsippbasert, og vi mener at den på en god måte implementerer de internasjonale anbefalingene på området utarbeidet av Baselkomiteen for banktilsyn. Dessuten gir den en juridisk forankring til tilsynets modul for likviditetsrisiko og som vi for øvrig stiller oss positiv til.

Vi registrerer at forskriftsforslagets § 2 innfører begrepet bufferkapital uten at dette er definert eller på annen måte gitt et innhold. Foreningen vil peke på at bufferkapital er et etablert begrep i forsikringsvirksomhet, men at så ikke er tilfelle innenfor bankvirksomhet. Vi antar at tilsynet sikter til likviditetsbuffere i form av likvide verdipapirer og ubenyttede trekkerettigheter. Når dette dreier seg om myndighetskrav, er det behov for en entydig definisjon av begrepet.

Når det gjelder krav til overvåkning og rapportering i §§ 7 og 8, vil dette følge av generelle krav til styring og kontroll, blant annet nedfelt i kapitalkravsforskriften Del X - Krav til styring og kontroll. Vi kan ikke se at det er behov for at enda flere regelverk skal inneholde bestemmelser om dette.

Tilsvarende mener foreningen at det ikke er hensiktsmessig at også denne forskriften regulerer krav til uavhengig kontroll, som foreslått i § 9. Vi vil minne om at internkontrollforskriften inneholder eksplisitte krav til systematisk gjennomgang av vesentlige risiki og bekreftelse fra uavhengig instans. Etter vårt syn skaper foreslåtte § 9 i likviditetsforskriften usikkerhet om forståelsen av bestemmelsen sett i forhold til intemkontrollforskriften.

Sparebankforeningen vurderer at alle de 6 første paragrafene i forskriftsforslaget er relevante bestemmelser i en likviditetsforskrift. Når det gjelder de øvrige paragrafene, mener foreningen prinsipielt at en bør unngå dobbeltregulering. Dette vil særlig være tilfelle når en paragraf i et regelverk bidrar til å skape tvil om forståelsen av en tilsvarende bestemmelse i et annet regelverk, noe som vi mener foreslåtte § 9 bidrar til i forhold til krav i internkontrollforskriften. Vi ber derfor om at de foreslåtte paragrafene 7, 8 og 9 fjernes.

sparebankfor_likvstyring.pdf