Statistisk sentralbyrå

Høring - forslag til forskrifter om flaggpliktig verdipapirhandel, periodisk rapportering, offentliggjøring av opplysninger mv. - implementering av EØS-regler tilsvarende direktiv 2004/109/EF (rapporteringsdirektivet) og tilhørende rettsakter


Vi viser til Finansdepartementets brev av 29. mars 2007 vedrørende høring av forslag til forskrifter om flaggpliktig verdipapirhandel, periodisk rapportering, offentliggjøring av opplysninger mv. - implementering av EØS-regler tilsvarende direktiv 2004/109/EF (rapporteringsdirektivet) og tilhørende rettsakter. Vi har i høringsuttalelsen søkt å vurdere konsekvensene av forskriftsforslagene for produksjonen av statistikk på berørte områder.

Generelle merknader
Generelt kan vi si at både flaggplikt for verdipapirhandel og periodisk (kvartalsvis, halvårlig) regnskapsrapportering gir nyttig informasjon til statistikkproduksjonen, spesielt på områdene regnskapsstatistikk for ikke-finansielle foretak og statistikk over utenriksøkonomi. Men for at informasjonen skal kunne utnyttes effektivt er det nødvendig at den er enkelt tilgjengelig på en systematisk måte. Vi viser her til våre kommentarer til transparencydirektivet og elektroniske nettverk/registre i vårt brev av 24.05.2006 angående høring av NOU 2006:3.

Flaggpliktig verdipapirhandel
Vi merker oss at flaggplikten foreslås utvidet fra å omfatte kun aksjer notert på norsk børs til alle aksjer opptatt til handel på regulert marked med Norge som hjemstat. Dette gjelder selskaper med både norsk og utenlandsk utsteder. Videre har vi også notert at terskelverdiene for flaggplikt foreslås senket, noe som vi anser å være fordelaktig.

Det kunne gjerne kommet klarere fram hvem som i utgangspunktet er flaggpliktige, alle eiere av aksjer som omfattes av flaggplikten, eller kun norske aksjonærer i slike selskaper. For statistikkproduksjonen er det viktig at alle aksjonærer omfattes, da det er helt nødvendig for statistikk over utenriksøkonomi (f.eks. direkteinvesteringer) å kjenne fordelingen av aksjekapitalen mellom norske og utenlandske eiere.

Endelig er det viktig for oss å ha kjennskap til de reelle eierne av aksjene. Følgelig bør flaggplikten utformes slik at reell eier alltid framkommer i flagging av verdipapirhandler. Ifølge høringsnotatet (pkt. 2.7) ser dette kravet ut til å ville gjelde kun eiere i selskaper med utenlandsk utsteder. Vi viser her også til vårt brev av 30.11.2005 angående høring av NOU 2005:17 der vi også påpeker behovet for informasjon om reelle eiere av aksjer som er forvalterregistrerte.

Periodisk rapportering
Det er viktig at bestemmelsene om at børsnoterte selskaper har plikt til å rapportere og offentliggjøre kvartalsregnskaper opprettholdes. Dette er informasjon som er nødvendig for den kvartalsvise regnskapsstatistikken for ikke-finansielle foretak med nøkkeltall for børsnoterte selskaper.

Det ser for oss ut til at det foreslås å oppheve kravet om å prioritere tall for de to siste årene i regnskapsrapporteringen, jf. pkt. 3.2 i høringsnotatet. Vi vil påpeke at vi gjør utstrakt bruk av oppslag i årsregnskapene når vi kvalitetskontrollerer innsamlede data til f.eks. statistikk over utenriksøkonomi, og det er da en stor fordel å kunne se tall for de to siste årene.

ssb_rappdir.pdf