Konkurransetilsynet

Høring - forslag til forskriftsbestemmelser i verdipapirforskriften om transaksjonsrapportering


Konkurransetilsynet viser til brev fra Finansdepartementet av 17. august 2007, samt brev fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet av 28. august 2007 angående ovennevnte høring.

I henhold til lov om verdipapirhandel av 29. juni nr 75, 2007 (verdipapirhandelloven) § 10-18 skal verdipapirforetak rapportere transaksjoner i finansielle instrumenter notert på regulert marked. Bestemmelsen gjennomfører MiFID artikkel 25.3 til 25.7. Kredittilsynet foreslår at det fastsettes ytterligere forskriftsbestemmelser med hjemmel i verdipapirhandelloven 10-18 fjerde ledd for å klargjøre enkelte begreper som benyttes i kommisjonsforordningen, og på denne måte bidra til en avklaring av anvendelsesområdet for transaksjonsrapporteringsreglene.

Ved vurderingen av hvilke transaksjoner som skal omfattes mener Kredittilsynet det bør legges vekt på hensynet til å sikre at systemet gir så god informasjon som mulig om verdipapirforetakenes utførelse av transaksjonene. Det sentrale spørsmålet er om transaksjoner skal rapporteres på såkalt sluttseddelnivå eller børstransaksjonsnivå, der rapportering på børstransaksjonsnivå vil innebære en større detaljgrad i rapporteringen. Kredittilsynet fremholder at det ut fra et tilsynsperspektiv er sterke argumenter for at rapportering bør skje på børstransaksjonsnivå. I forbindelse med dette bemerkes det at et slikt krav vil medføre økte investeringer/kostnader for verdipapirforetakene.

Kredittilsynet har videre en oppfatning om at det ved fastsettelsen av regelverket bør ses hen til hvordan rapporteringsplikten avgrenses i land det er naturlig å sammenlikne seg med. Under høringsnotatets punkt 3 presiseres det at:

    "Dersom praktiseringen av regelverket blir vesentlig strengere i Norge enn i konkurrerende markeder ville dette kunne innebære en konkurransemessig ulempe for norske verdipapirforetak".

Konkurransetilsynet deler Kredittilsynets oppfatning om at forskjellige regelverk, og dermed forskjellige krav til investeringer for verdipapirforetakene vil kunne virke konkurransevridende, og dermed påvirke konkurransen i negativ retning. For å sikre tilfredsstillende vilkår for konkurranse, er det etter Konkurransetilsynets vurdering viktig at det norske regelverket ikke skiller seg vesentlig fra regelverk i konkurrerende markeder.

Utover dette har ikke Konkurransetilsynet noen merknader til denne høringen.

konktilsynet.pdf