Nord Pool

VEDR OVERGANGSBESTEMMELSE FOR RAPPORTERING AV TRANSAKSJONER


Vi viser til Finansdepartementets høringsbrev av 17. august 2007, og høringsnotat av 10. august 2007 utarbeidet av Kredittilsynet, med forslag til forskriftsbestemmelser om transaksjonsrapportering.

I høringsnotatet er det inntatt forslag til en overgangsregel, foreslått som ny § 10-40 i verdipapirforskriften. Bestemmelsen (første ledd) lyder som følger:

"§ 10-40 Overgangsregel
_(1) Verdipapirforetak skal straks melde til regulert marked eller multilateral handelsfasilitet transaksjoner i finansielle instrumenter notert på regulert marked eller multilateral handelsfasilitet i Norge foretatt utenfor det regulert markedet eller multilateral handelsfasilitet."

Denne bestemmelsen er i det vesentlige en direkte videreføring av gjeldende § 9-4, første ledd, i verdipapirhandelloven av 1997. Vi forstår det også slik at dette er tilsiktet, jfr høringsnotatet på side 8. I tilknytning til den gjeldende bestemmelse uttalte Finansdepartementet, i brev til Kredittilsynet av 31. mai 2002, at det kun er bilaterale transaksjoner som gjøres til gjenstand for clearing som omfattes av bestemmelsen. Denne presiseringen har i praksis vært fulgt opp av Nord Pool og av aktørene i det finansielle kraftmarkedet.

I og med at gjeldende praksis ikke fullt ut kan ses å være forankret i ordlyden - verken i gjeldende vphl § 9-4 første ledd, eller forslaget til verd ipapirforskrift § 10-40, første ledd - tillater vi oss med dette å be om Finansdepartementets bekreftelse på at gjeldende forståelse og praktisering av plikten til å rapportere transaksjoner vil videreføres.

All den stund det her dreier seg om en overgangsordning, vil det etter vår oppfatning være lite hensiktsmessig å skulle arbeide for en endring av aktørenes rapporteringsplikter i perioden frem til ny verdipapirhandellov § 10-18 med forskrifter iverksettes.

nordpool.pdf