Oslo Børs

Forskrift om transaksjonsrapportering


Det vises til Finansdepartementets høringsbrev av 17. august d.å. og Oslo Børs' brev av 18. juni d.å. til Kredittilsynet (kopi vedlagt). I sistnevnte brev er det vist til børsens brev av 10. mai d.å. til Finansdepartementet (ikke vedlagt).

Oslo Børs har følgende kommentarer til høringsnotatet:

  1. Verdipapirhandelloven med forskrifter vil med forslaget ikke ha regler om rapportering av handler i ikke-børsnoterte opsjoner og terminer med børsnotert underliggende. Forslaget medfører at kontrollen og gjennomlysningen av disse transaksjonene blir dårligere enn etter gjeldende regler, jf. forskrift av 20. januar 1999 nr. 959. For eksempel medfører forslaget at 4,99 % av aksjene i et notert selskap i realiteten vil kunne erverves uten at dette meldes til markedet. Det er ikke gitt at et slikt erverv vil avstedkomme "spor" (forutsetningsvis sikringshandler) slik Kredittilsynet legger til grunn i høringsnotatet. Oslo Børs bemerker at nevnte type derivathandler (samt andre handler i unoterte derivater) skal rapporteres til FSA i UK, jf. FSA's Market Watch nr. 22 fra august 2007, se Reportable instruments. Oslo Børs foreslår at gjeldende forskrift videreføres inntil Kredittilsynets TRS-system kan utvides til OTC-derivater med notert underliggende. Det vises til børsens brev av 18. juni med videre henvisninger.
  2. Ettersom Kredittilsynets TRS-system ikke vil være operativt fra 1. november, er det meget viktig av kontrollhensyn at det fastsettes overgangsregler om rapportering. Oslo Børs reises spørsmål om det bør presiseres i forskriftens § 10-40 at verdipapirforetak anses å ha oppfylt verdipapirhandelloven § 10-20 ved rapportering til regulert marked/multilateral handelsfasilitet. Det er i forskriften foreslått at handler foretatt utenfor markedsplassen skal rapporteres straks. Oslo Børs legger til grunn at hovedregelen om 3 minutter vil gjelde, likevel slik at børsen vil utsette offentliggjøringen der vilkårene for slik utsettelse foreligger.
ob.pdf