Datatilsynet

Finansdepartementet - Høring - Forslag til ny forskrift om eiendomsmegling og overgangsregler for ny lov om eiendomsmegling


Datatilsynet viser til høringsbrevet datert 25.06.2007.

Til § 2-7 Krav til politiattest

Se vedlagte høringsuttalelse datert 25.04.2006 til eiendomsmeglerloven, da de samme synspunktene som Datatilsynet fremmet i forbindelse med krav til politiattest gjør seg gjeldende her.

Til § 5-3 Opplysning om rettigheter i fast eiendom

Datatilsynet har ingen kommentarer utover de som allerede er fremmet i ovennevnte høringsuttalelse.

Til § 6-2 Innsyn i budjournal

Utkastet til forskrift foreslår at kjøperen av en eiendom uoppfordret bør få innsyn i budjournalen. Formålet synes å være en økt åpenhet rundt meglers uavhengighet, og å sikre tiltroen til at innkomne bud er reelle.

Datatilsynet er av den oppfatning at prinsippet bør være at den som har behov for innsyn i budjournalen kan kreve å få slik informasjon. Dette er i tråd med reglene om innsyn i personopplysningslovens § 18 som bygger på at innsyn må kreves etter behov.

Utlevering av personopplysningene som fremgår av budjournalen kan betraktes som overskuddsinformasjon dersom huskjøperen faktisk ikke har mistanke om uregelmessigheter i budrunden eller har andre gode grunner til slik informasjon. Dette er ingen god løsning sett hen til personvernet. I et høringsbrev datert 13.05.2005 om forslag til endringer i forskrift om eiendomsmegling § 8-5 s 21 uttaler utvalget at: "Etter det utvalget erfarer, virker gjeldende regler om innsyn på en hensiktsmessig måte." Datatilsynet finner det naturlig at eventuelle mangler med reglene som de er i dag må utredes og problematiseres i større grad, dersom krav om innsyn i journal skal gjøres om til informasjonsplikt om personopplysninger i journalen.

En forutsetning for innsyn er selvsagt at den enkelte gis informasjon om denne rettigheten. Datatilsynet stiller spørsmålstegn ved om fokus på endringer heller bør rettes mot forbedringspotensialet knyttet til en tydeliggjøring av retten til innsyn i budjournalen.

Vedlegg 1

Vedlegg 1 angir en oversikt over bestemmelser i andre lover og forskrifter som må endres, herunder en teknisk endring av personopplysningsforskriften § 7-23. Datatilsynet har en delegert myndighet til å endre personopplysningsforskriften, og har notert at endring av eiendomsmeglerloven fordrer en endring av personopplysningforskriften.



datatilsynet.pdf